TOP

mai, 2023

Bora Baboci și Vlad Nancă - THE HORIZONTAL WALL

25mai(mai 25)18:0024iun(iun 24)22:00Bora Baboci și Vlad Nancă - THE HORIZONTAL WALLSUPRAINFINIT

Event Details

25.05.-24.06.2023
Galeria SUPRAINFINIT
expoziție curatoriată de Mihnea Mircan
„Pornind de la interesul comun al artiștilor față de arhitectură ca extensie a corpului și organizare a simțurilor, expoziția ia drept model mental și titlu o practică vernaculară care se regăsește în întregul bazin mediteranean: construcția unor ziduri orizontale, care funcționează ca niște bariere între această lume și celelalte, păzind trecerea dintre casă ori grădină și tărâmul de dincolo. O construcție apotropaică, ca partea încă vizibilă a unei clădiri îngropate care găzduiește spirite și interzice întoarcerea lor, un zid orizontal este un punct de intersecție între forme de a fi în lume, locuire și bântuire, sine și fantomă definite în antiteză – o demarcație într-un nex multiplanar, care imaginează continuitatea dintre viață și moarte și, în același timp, sigilează punctele prin care separarea lor ar putea fi transgresată. Conversația artiștilor se învârte în jurul acestei membrane arhitecturale – orientată orizontal pentru a acorda realitate chiar domeniului pe care îl face impermeabil, prezențelor pe care le exclude – membrană extrapolată de artiști precum un simptom și o condiție.” (fragment din textul curatorial de Mihnea Mircan, traducere în română de Maria Persu)
𝗕𝗼𝗿𝗮 𝗕𝗮𝗯𝗼𝗰𝗶 (n. 1988) s-a născut și locuiește în prezent în Tirana, Albania. A studiat arhitectura și teoria arhitecturii la Universitatea din Toronto, Universitatea Torcuato Di Tella din Buenos Aires, și deține un master în același domeniu de la Universitatea Politehnică din Catalonia. După câțiva ani de experiență în studiouri de arhitectură, instituții de cercetare și statutare din Albania, începând din 2015, a lucrat ca cercetătoare și asistentă universitară la Universitatea Tehnică din Berlin, concentrându-se pe producția spațială în contextul migrației globale. Din 2017, Bora a dezvoltat o practică independentă prin care trasează conexiuni între cercetarea ei asupra spațiului și artele vizuale și performative.
𝗩𝗹𝗮𝗱 𝗡𝗮𝗻𝗰𝗮̆ (n. 1979) a studiat în cadrul secției de imagine dinamică și fotografie din cadrul UNArte, București. Cu o carieră artistică ce se întinde pe ultimele două decenii, în lucrările lui Nancă, utilizarea recurentă a grid-ului, plăcilor de ceramică, plantelor de interior, oglinzilor și obiectelor vag distorsionate din perioada socialismului construiește straturi numeroase de istorie și materialitate în mișcare. În această juxtapunere dintre abstract și concret, reflecție și peisaj, memorie și construct social, practica sa recentă face referire atât la arhitecții utopici precum Superstudio din Italia, cât și la noțiuni predefinite despre vechea dihotomie dintre Est și Vest. Lucrările lui timpurii folosesc simboluri politice și culturale, evocând nostalgia și investigând tensiunea dintre spațiul public și cel domestic, având ca fundal istoria recentă a României și Europei de Est, inclusiv perioada anilor 2000 de capitalism agresiv. Lucrările sale curente cercetează noțiunea de spațiu (de la arhitectură și spațiu public la spațiul cosmic) prin manufacturarea unor constelații de subiectivități, sculpturi și instalații.

more

Time

mai 25(joi) 6:00pm - iunie 24(sâmbătă) 10:00pm(GMT+03:00)

View in my time

Suprainfinit Gallery

Get Directions

Post a Comment