septembrie, 2024
Intersecții culturale // lecturi deschise
27sept16:0017:00Intersecții culturale // lecturi deschiseArt Safari Bucharest
Event Details
Descoperă Intersecții Culturale la Art Safari! Te invităm să ni te alături într-un proiect cultural care aduce împreună comunități esențiale ale
Event Details
Descoperă Intersecții Culturale la Art Safari!
Te invităm să ni te alături într-un proiect cultural care aduce împreună comunități esențiale ale mediului cultural românesc. Intersecții Culturale prezintă o serie de nouă lecturi deschise în perioada septembrie – noiembrie, în cadrul cărora experți de top din domeniu vor prezenta articole originale pe teme precum istoria artei, teoria artei și cercetarea artistică. Sesiunile de lectură au loc la sediul Art Safari. Accesul este liber!
Prima sesiune are loc pe 27 septembrie, în intervalul 16:00-17.00, și o are ca invitată pe Daniela Zaharia, istoric, specialist în istoria Orientul antic și Asiei și director al Departamentului de Istorie Antică, Arheologie și Istoria Artei al Universității din București, care va deschide seria cu o prezentare despre artă și timp.
„Timpul omului este și un timp al artei, deoarece arta este una dintre cele mai vechi expresii a dorințelor, angoaselor, speranțelor, căutărilor umane. Dar timpul lucrează asupra artei, precum și asupra omului, modificând-o, interpretând-o, interogând-o mereu altfel.
Ce înseamnă timpul pentru artă? Este o un element al creației? Un subiect? O dimensiune în care arta poate fi explorată sau una pe care arta o explorează? Este figura terifiantă a lui Cronos devorându-și copiii, pictat de Goya, sau viziunea fantastică a ceasurilor lichefiate care-l bântuie pe Dali? Se află mai aproape de natura timpului arta cinetică a lui Duchamp și Calder, sau momentele eterne din instantaneele fotografice ale lui Steve McCurry și Hiroshi Sugimoto?
În mod paradoxal, timpul face ca arta să rămână mereu nouă, mereu proaspătă, în ochii celor care o privesc după decenii, secole sau chiar milenii de la crearea operei. Să vorbim despre artă și timp, despre relația mereu enigmatică și mereu fertilă dintre ele, despre modul în care mintea umană reinventează arta odată cu fiecare epocă și modifică timpul prin fiecare operă de artă”, declară Daniela Zaharia.
Despre invitat:
În 1996 a obținut Diplôme d’Études Approfondies (DEA) la École des Hautes Études en Sciences Sociales din Paris, în domeniul sinologiei, iar în 2001 a devenit doctor în istorie la Universitatea din București. La Facultatea de Istorie a Universității din București este titular al cursurilor: „Istoria Orientului și Asiei în antichitate”, „Analiza mitului”, „Introducere în Arta Extremului Orient” și „Arta elitelor extrem-orientale”. De asemenea, a fost director în cadrul Institutului Diplomatic Român-MAE (2005-2010) și secretar general al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO (2020-2021).
Este autor, traducător sau coordonator a numeroase studii și cărți, între care Sensibilități, obsesii, fobii și istoriile lor neașteptate, București, 2024 (co-ed.), Epidemii în istorie, Târgoviște, 2020(ed.); Arhive și Cunoaștere, București, 2020 (co-ed.); Mécanismes de la construction identitaire et l’utilité de la différence, Rabat 2015 (co-ed.); Armele Atenei, București, 2012 (co-ed.); Imaginând istorii, Bucureşti, 2006 (co-ed.) etc. A susținut numeroase conferințe în universități, foruri academice și diplomatice din România, Germania, China, India, Maroc, Croația, Senegal, Tunisia, Franța, Polonia.
De ce să participi?
Descoperi perspective noi și material original din domeniul artei și culturii.
Afli care sunt beneficiile și posibilitățile oferite de parcursul academic în domeniul artei și culturii.
Proiectul încurajează implicarea editorială a studenților printr-un parteneriat cu revista PropagArta, oferind oportunitatea unui număr de 5 studenți de a cerceta și publica un material pe teme artelor vizuale.
Descoperi perspective noi și material original din domeniul artei și culturii.
Afli care sunt beneficiile și posibilitățile oferite de parcursul academic în domeniul artei și culturii.
Proiectul încurajează implicarea editorială a studenților printr-un parteneriat cu revista PropagArta, oferind oportunitatea unui număr de 5 studenți de a cerceta și publica un material pe teme artelor vizuale.
Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția AFCN. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
more
Time
septembrie 27(vineri) 4:00pm - 5:00pm(GMT+03:00)
View in my time
Location
ART SAFARI
Lipscani 18
Other Events