TOP

„Artists play with time. Windows of future memories”, solo show Ingrid Ene la Diptych Art Space

„Expoziția personală a artistei Ingrid Ene vine în întâmpinarea unui an de performance-uri live, înregistrări audio și open-call-uri din cadrul proiectului „Artists Play With Time”. În expoziția prezentată la spațiul Diptych, care marchează și lansarea site-ului artistsplaywithtime.ro, Ingrid Ene interpretează vizual lucrările de sunet înregistrate pe parcursul proiectului, într-un dialog cross media.
La începutul acestui an, artista și-a imaginat o instalație de ceasuri vechi conectate printr-o rețea de cabluri audio și microfoane, creând un instrument nou, astfel încât ticăitul ceasurilor să poată fi modulat independent sau în conexiune cu alte instrumente muzicale sau prin voce. Pornind de la această instalație, artiștii din Cluj – Napoca, Oradea, București și din cadrul rezidențelor: Sounds like a book și Rezidența 21, au răspuns invitației deschise de a participa pentru a realiza propriile lor compoziții. Înregistrările realizate se vor putea asculta pe site-ul proiectului, platforma online www.artistplaywithtime.ro
”Windows of future memories” este în acest sens rezultatul unui proces comun, inițiat de Ingrid Ene, care pornește de la un nucleu individualizat și vulnerabil. În copilărie, un ceas cu arc înfășurat umplea liniștea în nopțile tăcute în care adulții aveau grijă de bătrâni, unde trei generații trăiau sub același acoperiș și pentru care sunetul unui ceas care ticăie desena diferite forme ale timpului. Ingrid Ene deschide această amintire către alți artiști, transformând-o într-o experiență împărtășită de fiecare în copilăriile noastre, ale celor din aceeași generație și context social în care timpul familial apropiat a avut trei vârste.
Lucrările prezentate în spațiul expozițional ne invită să reflectăm asupra modului în care trecutul influențează reacțiile noastre în prezent și viitor. Imaginile din lucrările de fotografie și instalație video fac parte din arhiva personală a artistei, intuind modul în care nostalgia conectează biografia personală cu biografii colective, așa cum teoretizează și Svetlana Boym în cartea sa, ”The future of nostalgia”. Ingrid Ene redă acest demers într-un dialog cu artiștii invitați, prin asocierea vizuală a fotografiei cu compozițiile de sunet create de-a lungul proiectului.
Procesul pus în mișcare de artistă se întoarce astfel prin „Windows of future past” înapoi la ea, la imagini ce dezvăluie spații urbane, deschise, închise, detalii suspendate la marginea amintirilor în strânsă legătură cu piesele de sunet înregistrate. Din această perspectivă, atât digitală, prin platforma artistsplaywithtime.ro cât și fizică, acustic vizuală, se deschide un orizont către spații exterioare și interioare recognoscibile, dintr-o viziune a trecutului nostru comun și a viitoarei noastre nostalgii. Casa scării, un detaliu de umbre, detaliile unei mașini înzăpezite în amintiri pe care nu le mai putem recupera cum trebuie separat, ci cum sugerează întregul proiect, în final, doar împreună.” Curator: Cristina Stoenescu

Post a Comment