TOP

Barbara Klemm la Art Safari

„Această expoziție monografică prezintă fotografii ale unuia dintre cei mai importanți fotografi ai Germaniei. Lucrările de patruzeci de ani ale artistei Barbara Klemm sunt dovezi ale evoluției istorice și ale prezentului, într-o țară divizată de zeci de ani. Multe dintre fotografiile ei au devenit „Simboluri ale istoriei contemporane” și modelează memoria culturală a mai multor generații. Este o operă fotografică, care îmbină documentarea și inspirația artistică într-o manieră rar întâlnită în presa germană, deoarece Barbara Klemm adaugă propria ei perspectivă presupusei naturi obiective a documentarului și urmează regulile compoziționale ale artei în compozițiile sale de imagine. 

Deși aceste fotografii au apărut în mare parte în Frankfurter Allgemeinen Zeitung – pentru care Barbara Klemm lucrase ca laborantă și la producția de clișee din anul 1959, și ca fotograf editorial specializat în politică și în secțiunea culturală, din anul 1970 – ele sunt mult mai mult decât imagini de reportaj, realizate pentru ziua respectivă. Acestea ne conduc spre cele mai importante domenii ale vieții sociale din Republica Federală Germană, RDG și din străinătate. Un punct central al expoziției îl reprezintă acele fotografii care au fost realizate în Germania de Est și de Vest, înainte și după Reunificare. Sunt imagini din toate domeniile vieții sociale, din politică, din cultură și economie, din situații precare și cotidiene ale realității sociale, din manifestații, proteste și viața imigranților, precum și din evenimente culturale, adunări în masă și spații urbane. Artista Barbara Klemm reușește mereu să înfățișeze oamenii în momentele speciale, în momentele prețioase ale ființei relaxate.

Se poate spune că fotografiile Barbarei Klemm sunt exemple pentru situații sociale concrete. Cu un talent priceput pentru ființă și esență, artista-fotograf surprinde momente care transmit mult mai mult decât ceea ce reprezintă în mod direct. Acestea indică „comprimarea unei acțiuni” (B.K.) și, astfel, comprimarea istoriei. Imaginile căderii Zidului și a Reunificării reprezintă un apogeu dramatic al acestei povești, poveste anunțată încă din imaginile anterioare și ale căror consecințe artista le-a observat cu atenție de atunci.

Artista-fotograf a întreprins în mod repetat călătorii captivante în Europa de Est și de Sud-Est  – în numele Frankfurter Allgemeinen Zeitung, dar și în privat. Plină de empatie și fără prejudecăți, ea a observat și a fotografiat viața și munca oamenilor în multe din aceste țări, în paralel cu munca ei pentru ziar. Acest lucru a dus la apariția fotografiilor, care nu sunt doar fotografii de reportaj, ci și dovezi artistice ale întâlnirilor – în orașe și adesea la țară.

Barbara Klemm a călătorit de trei ori în România – în 1972, 1973 și în 1991. Între acestea se află transformarea socială masivă care a afectat în mod deosebit țara.

În anul 1972 ea a venit la FAZ, cu scopul de a face fotografii pentru un reportaj în București și în împrejurimi. Contactele private obținute au condus-o spre mănăstirile moldovenești din Bucovina, în anul următor. Aici au fost realizate fotografiile privind sărbătorile și evenimentul funerar de la țară.

Și în anul 1991 ea a plecat în Moldova și Transnistria din București, pentru a lucra acolo din nou pentru FAZ. Fotografiile mai recente din București și Iași au fost realizate în această călătorie.” SURSA: Art Safari

 

Post a Comment