TOP

„CARANTINA”, expoziția lui Liviu Stoicoviciu de la Galateca

„Aceasta este cea mai recentă serie de lucrări realizate de Liviu Stoicoviciu în perioada pandemică, perioadă de izolare și introspecție. Aflat la a doua expoziție personală în spațiul galeriei Galateca, după Pentagon/Pentagramă din 2018, în care a fost explorată dimensiunea geometrică a secțiunii de aur, Liviu Stoicoviciu revine cu lucrări realizate în ultimii trei ani, reunite într- o expoziție de pictură acrilic și marker pe pânză curatoriată de Călin Dan ”unde culorile oscilează cu dexteritate între paleta diafană a pictorilor italieni din proto-Renaștere și violența ironică a artei op și pop”.
Proiectul expozițional CARANTINA este susținut de Institutul Cultural Român, coordonat de Anca Boeriu și Andreea Sandu, și prezintă în premieră publicului o selecție de 35 de lucrări realizate în perioada de izolare generată de criza globală, într-o perioadă de carantină socială, dar și o auto-impusă carantină a artistului, ce tocmai trecuse printr-o firească criză identitară pentru cineva a cărei operă creată în decenii a devenit brusc extrem de publică în urma amplei expoziții retrospective de la MNAC – Muzeul Național de Artă Contemporană, dublată de monografia apărută la Editura MNAC în 2021 (Liviu Stoicoviciu, Lucrări / Works, 1960-2017).
”Readus la nivelul zero al picturii, Stoicoviciu a făcut ceea ce orice manual de psihanaliză ne învață – s-a întors în starea de la începutul proceselor sale creatoare, când culoarea era mobilul determinant al traiectoriei compoziționale.
După o perioadă anostă, în care preocupările de ordin compozițional-geometric dominau pictura, Liviu Stoicoviciu s-a lăsat în ultimii trei ani dus de un instinct coloristic cu totul special, instinct vizibil în creația sa majoră încă de la debut. Există o ruptură fascinantă între motivația conceptuală și realitatea senzorială a imaginilor pe care artistul le poate genera, uneori într-un flux practic neîntrerupt. Progresiile geometrice, șirurile lui Fibonacci, structurile auto-similare din familia fractalilor sunt temele motivaționale și elementele unificatoare ale unei opere pe care Liviu Stoicoviciu o concepe/percepe ca pe un continuum, ca pe o totalitate fragmentară doar prin natura inevitabil limitatoare a realității picturale.” spune Călin Dan, curatorul expoziției.

Post a Comment