Creştetul gheţarilor
Uj Kriterion
„Expoziția cu titlul Creștetul gheațarilor prezintă o selecție palpitantă din mai multe perioade de creație ale lui Sándor Rácmolnár. Suntem introduși în lumea unică a creațiilor artistului. Tabloul al cărui titlu dă titlul expoziției în sine emană o atmosferă care este caracteristică vocii fie ironice, fie critice a lui Rácmolnár. Alături de niște înotători artistici grațioși, de hieroglife din copilărie, de scene din benzi desenate reinterpretate sunt expuse și printurile unice ale mitologiei proprii ale lui.
Sándor Rácmolnár s-a născut în 1960 la Miskolc, în Ungaria. A absolvit secția de grafician al Academiei de Artă Plastică în anul 1987. În 1999 a fost bursierul Academiei Maghiare din Roma, în 2002, al Cité des Arts din Paris. În 2003 a primit Premiul Munkácsy Mihály, iar în 2008 marele premiu al Bienalei Naționale a Graficienilor, ediție XXIV. Începînd din anul 2010 este conferențiar la secția de Imagistică a Catedrei de Comunicare Vizuală. În pofida stilului său caracteristic arta lui este caracterizată prin schimbarea perpetuă, acest lucru fiind relevat și de creațiile expuse aici. Putem vedea aici trei dintre ciclurile bine definite ale artistului care creează în serii.
Rácmolnár a început să deseneze seria Dingbats la începutul anilor 2000, folosindu-se de simbolurile calculatorului. Aici este nevoie pentru explicații deoarece cititorul de azi poate nu înțelege despre ce poate fi vorba, ce înseamnă „garnitura dingbats”. În diferite programe puteam alege diferite garnituri de caractere care dăduseră simboluri dacă ai apăsat pe claviatură.- așa arătau ele, și Rácmolnár le împrumută și își construiește prin ele lumea povestirilor sale, pe care le populează apoi cu figurile mitologiei lui proprii. Pe litografiile lui în formă de pătrat în fața unui fundal deseori monocolor și pe suprafețe care reflectează lumina apar ritualuri străvechi, zeii ploilor, craniul stilizat al cultului morții din Mexic, precum și semne de punctuație și caractere orientale.
Seria făcută despre înotătorii artistici concentrează asupra nonșalanței înotului artistic cu toate că este îndeobște știut că în spatele mișcărilor grațioase rezidă o forță și o concentrație nemaipomenită. În timpul producțiilor sportivii trebuie să se sincronizeze în timp ce se luptă necontenit cu rezistența apei. Ochi arhaizanți și membre răsucite caracterizează figurile pictate în fața unui fundal cu lazură care se mișcă cu grație.
Seria a treia este alcătuită din colajele din hîrtie făcute pentru expoziție omagială a zilei de naștere 55. Aceste creații înseamnă esența jucăuș-filozofică a artei lui Rácmolnár. Scenele grotești alcătuite din ziare, fotografii vechi și din diferite hîrtii deosebite sunt întregite cu subtitrări și texte. Cu toate acestea lucrările fac aluzie și la lumea imagistică a cărților din care ghicesc prevestitorii și a tarotului. Alături de personajul sau personajele principale apare un element stilizat, simbolul unui loc sau a unei noțiuni. Tabloul cu titlul Cei de pe prag ascunde și o aluzie la istoria artei: pe marginea dreaptă apare un fragment din desenul lui Klimt, Das Blut der Fische. În colțul de dreapta jos a unei alte creații putem vedea un fragment al benzii desenate Bob Mallard cu aventurile căruia publicul maghiar se putea întîlni în magazinul de integrame Füles. Alături de acestea o zărim pe Madona care stă pe un crocodil, pe alpinistul care încearcă să se cațere pe statuia din Insula Paștilor folosind o sfoară și pe bărbatul care își curăță pantofii pe un ustensil fabricat de el însuși. O piesă de rezistență încă și azi este tabloul care a dat titlul expoziției unde în fața unor ghețari pe un petec de pămînt trei bărbați și trei femei se prind unii de umerii celorlalți, iar sub ei se poate citi textul: „Ce se va întîmpla cu noi dacă gheața se va topi?”
În 1993 Rácmolnár s-a înscris în cercul de artiști constant al Galeriei „Várfok”. Lucrările sale pot fi găsite în numeroase colecții private și naționale în Ungaria și în alte țări.” Marcella Koczkás