„DESEN PENTRU SINE”, expoziția Florina Coulin/ Ion Grigorescu de la Galeria Ivan
„Expoziția aduce laolaltă două viziuni complementare, care îmbie la o sondare a propriilor interiorități, oferind posibilități de reconfigurare și de-naturalizare a identității umane și prezentând, simultan, o obsesie față de corporalitate și corporalizare ca gest primar. „Desen pentru sine” se deschide sub forma unui studiu intens asupra fracturilor corporale în imaginarul personal, dar și colectiv, prin lucrările Florinei Coulin și cele ale lui Ion Grigorescu – cartografieri speculative ale subiectivităților umane. Practica Florinei Coulin se așează în acest duo sub forma unui studiu asupra corpului uman. Desenele sale, selectate din diverse perioade de lucru, atât anterioare, cât și posterioare plecării din România, surprind o lume a subconștientului aflat la intersecția dintre corporalitate și întâlnirea cu mediul înconjurător. Recompunând un ritm și limbaj interior prin cartografii speculative ale unor ierarhizări corporale, Florina Coulin recurge la o resemantizare și chestionare a identităților feminine. Toate acestea, pe fundalul unor peisaje fragmentate evocând imagini meditative adunate în jurul cercului ca punct proiectiv, de convergență a explorărilor vizuale ale trecerilor incomprehensibile dintre lumi metafizice și tangibile. Complementar, practica artistului vizual Ion Grigorescu — un salt continuu de-a lungul ultimelor decenii între istorii și realități publice și private — se adună, de această dată, în jurul unui studiu intensiv al corpului uman. Desenele sale surpind corpuri fragmentate, între automatism și reacții întârziate, decamuflate, îmbinate cu activități cotidiene devenite aproape nefamiliare. Practica lui Ion Grigorescu îmbie spre o recartografiere a peisajului intern, o reconstrucție a unei lumi (ne)conforme. O analiză a unor gesturi și dinamici automate, repetiția formelor și a aparițiilor spontane, supuse unei degradări acutizate, conduc spre o traversare a conflictului perpetuu dintre fluxul cunoașterii și cel al normelor sociale externe. Schițele din caietele personale ale artistului din perioada anilor 1979-1981 adăpostesc forme biomorfe, organice, rearanjate fragmentar pentru a expulza eul din constrângerile cotidiene, din automatisme normative. La o primă vedere, practica celor doi artiști, cu imaginare și fel asemănător de abordare, împletite de-a lungul a zeci de ani de comunicare, se deschid înspre public ca o invitație ritualică într-un univers intim, co-împărtășit.
Florina Coulin (n. 1947) a studiat între 1965-1971 în cadrul secției de pictură a Institutului de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din București (în prezent Universitatea Națională de Arte din București), clasa prof. Octavian Angheluţă. După încheierea studiilor a obținut repartiție la Liceul de arte plastice din Ploiești (actualmente Colegiul „Carmen Sylva“), unde a profesat până în 1974. În acea perioadă a participat în expoziţii de grup naționale și internaționale (în Moscova, Barcelona, Sofia, Stockholm), iar în 1975 a devenit membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România. În 1977 se căsătorește cu scenograful Georg Coulin şi pleacă definitiv în Germania, unde își continuă cariera artistică. În 1980 devine membră a Uniunii Artiştilor din Augsburg și participă, printre altele, în expoziții personale și de grup în Villefranche (Franța), München, Viena, Istanbul, Iowa City (SUA). În România, Florina Coulin a mai avut expoziții personale la Galeria Curtea Veche (2006 și 2007, București) și a participat în expozițiile de grup „Ion Grigorescu si prietenii” (Palatul Mogoșoaia, 2003), „Partea asta care parcă are nevoie să iasă printr-un loc al corpului meu” (Salonul de proiecte, București, 2019, itinerată într-o variantă extinsă la Cultuurcentrum Strombeek Grimbergen, Europalia Arts Festival Romania, 2019). Trăiește și lucrează în Augsburg, Germania. Lucrari ale Florinei Coulin au fost achizitionate in colectii particulare si de Stat; mai intai lucrari de grafica, pina in anii 1977 de catre Muzeul de Stat al R.S. Romania, apoi in Germania, de catre Colectiile de pictura ale Statului Bavarez, München, Colectia de Arta a orasului Wertingen, Galeria de arta contemporană din Schwabia, Oberschönenfeld, s.a.
Ion Grigorescu (n. 1945) trăiește și lucrează în București. Considerat unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai artei experimentale și conceptualiste din Europa Centrală și de Est, Ion Grigorescu a dezvoltat de-a lungul carierei sale o practică artistică complexă, greu de încadrat dintr-o perspectivă unilaterală. Practica sa înglobează diverse medii – pictură, fotografie, film, performance privat, instalație – în documentarea unor aspecte ale realității care includ propriul său corp, familia și viața de zi cu zi, precum și contextul social și politic. Lucrările sale din anii ’60 și ’70, provocatoare și subversive, caută contradicțiile inerente faptelor „obiective”, criticând regimul comunist și dictatura de dinainte de 1989. Lucrările sale mai recente dobândesc un caracter spiritual și conotații religioase, producând în același timp o critică asupra instituției artei în sine. Lucrări au fost prezentate în cadrul unor expoziții la Muzeul Național de Artă, România, Stedelijk Museum MoMA New York, New Museum New York, Bienala de la Viena 2015, Bienala de la Berlin 2010, Bienala de la Veneția 1997 și 2011, Documenta 12, pentru a numi doar câteva, și se află în colecții publice cum ar fi Kontakt Art Collection, Viena, Austria, MUMOK – Museum moderner Kunst, Viena, TateModern, Galeria d’Arte Moderna e Contemporanea – GAM Torino, Van Abbemuseum, Eindhoven, Olanda, Muzeul de Artă Modernă din Varșovia, Fundația Vehbi Koc, Istanbul, MoMA, New York, Deutsche Bank AG, Londra, etc.”
Echipa expoziției: Bianca Băjenaru, Irina-Anca Bobei, Matei Emanuel, Mircea Lazăr