TOP

Expoziția Barabasilab de la Muzeul Secuiesc al Ciucului

„Cercetarea și vizualizarea rețelelor este una dintre cele mai promițătoare inovații metodologice științifice din ultimii ani/decenii, un nou model de studiu, care s-a dovedit a fi un instrument efficient în ceea ce privește studiul fenomenelor culturale și sociale, inclusiv a scenei artelor plastice.

Albert-László Barabási, născut în localitatea Cîrța din județul Harghita, este un fizician de renume mondial și cercetător al rețelelor, care după terminarea liceului din Miercurea-Ciuc și-a continuat studiile în București, apoi la Budapesta, ajungând să trăiască și să lucreze în Boston. În prezent, este, printer altele, membru al mai multor universități maghiare și membru al Academiei Maghiare si Române  de Științe, al instituției Academia Europaea și al Societății Americane de Fizică.

Scopul BarabásiLab (Centrul de Cercetare a Rețelelor Complexe Universitare din Nord-Est) este de a descoperi cum arată, cum evoluează și în ce măsură influențează rețelele înțelegerea sistemelor complexe.

Expoziția de debut, Tipare ascunse de Albert-László Barabási și-a propus reprezentarea artistică a cercetării în rețea. Această expoziție cuprinde imagini și obiecte uimitoare ca rezultat al zeci de cercetări empirice, un mosaic țesut din știință și artă, prezentând și noile modele și tipare ce se nasc din intersecția elementelor acestor două domenii. Scopul expoziției este, în cele din urmă, să apropie arta și publicul larg de gândirea în rețea.

După Muzeul Ludwig din Budapesta și Centrul de Artă și Media din Karlsruhe (ZKM), Muzeul Secuiesc al Ciucului este cea de-a treia instituție culturală care găzduiește expoziția intitulată BarabásiLab: Tipare ascunse. Este important să remarcăm că până acum, printer zidurile CasteluluiMikó au avut loc numeroase expoziții de importanță internațională, dar acest eveniment totuși are un character mai special– pe lângă subiectul în sine – prin faptul că creatorul acestuia este un ardelean din Miercurea-Ciuc, de notorietate mondială. ”

 

 

Post a Comment