Expoziția de grup a Galeriei 418 de la Cetate
„PROVOCĂRILE MATERIALITĂȚII. VIZUALITATE ȘI 16 PORTRETE EXPERIMENT ÎN ARTA CONTEMPORANĂ
Expoziția este găzduită în spațiul sugestiv neconvențional al unui vechi hambar aparținând conacului Cetate și consacrat, în ultimul deceniu, sub semnul Galeriei 418 înființată de Ioana Grevers. Sunt prezentați 16 artiști vizuali contemporani care, deși diferiți ca generație, viziune și voință artistică, se regăsesc în două caracteristici fundamentale: impulsul de a experimenta cu materiale organice (lemn, textile și ceramică) și cultivarea deliberată a dimensiunii haptice a obiectelor create.
Rezultatul experimentelor este vizibil în transgresarea limitelor ce separă genurile tradiționale ale artelor vizuale. Astfel, sculptura se apropie de ceea ce Michael Fried definea ca „objecthood” (în lucrările lui Darie Dup, Alexandru Păsat, Liviu Russu, Dan Vezentan, Marian Zidaru), obiectele de ceramică devin uneori monumentale (la Gloria Grati și Nicolae Moldovan) sau sculpturale (la Diana Butucariu); obiectele textile creează instalații impresionante (Dorina Horătău, Victoria Zidaru, Thórdís Alda Sigurdardóttir), iar picturile experimentale realizate în anii 1970 de Vincențiu Grigorescu în culori acrilice pe pânză netratată dezvăluie o dimensiune haptică ce le apropie de mediul textil.
Tactilitatea organică a lucrărilor selectate în expoziție este accentuată de materialitatea puter- nică a spațiului însuși, fundamental diferit de convenționalul „cub alb”. Peisajul rural împrejmuind hambarul creează o atmosferă distinctă care a inspirat artiștii în instalarea propriilor opere. Dan Vezentan, de pildă, și-a plasat lucrarea monumentală Harvesting Structure în câmpul limitrof hambarului. Iris Stoff a creat seria Pantha Rei, alcătuită din 36 de discuri de porțelan, inspirându- se din flora și fauna Deltei Dunării. Dorina Horătău propune o instalație in situ într-un asamblaj cuprinzând țesături vechi (țoale din cordele, fragmente de scoarțe și păretare) valorizate ca frag- mente ale unei tradiții uitate în relație directă cu un spațiu încărcat el însuși de memorie. Cristina Popescu Russu a folosit pământ de flori așezat pe podeaua hambarului pentru a recontextualiza instalația Arhipelag, alcătuită din piese de porțelan de Limoges. Victoria Zidaru a reconfigurat funiile realizate din material vegetal într-o nouă instalație (Flux), concepută în și pentru spațiul de aici, construind surprinzătoare formule ale patosului (Ghem și mai ales Încolăcire).
Spațiul expozițional a generat contexte și efecte noi. Darie Dup a decis să expună trei lucrări, redenumindu-le sub semnul „cercului” într-o nouă serie ad hoc. Stâlpii elaborat sculptați de Alexandru Păsat sunt evidențiați de factura brută a stâlpilor din hambar. Din rațiuni curatoriale, am dispersat lucrarea Ioana Beja-Miller, plasând obiectele albe de porțelan pe stâlpii albi de lemn, forțând contrastul dintre două materialități distincte. Picturile murale existente în hambar au generat un dialog neașteptat între vizualitatea puternică a compozițiilor lui Ștefan Petrică (amin- tind de op art) și tactilitatea fragilă a pieselor de porțelan realizate de Iris Stoff și Ioana Beju-Miller. Lucrările de ceramică ale Gloriei Grati se proiectează pe impresionanta lucrare a lui Diet Sayler, accentuându-le motivul determinant al ochiului, în contrast cu geometria severă a compoziției murale.
Drumul (con)ducând de la atelierul artistului la spațiul galeriei a fost uneori privit ca o curioasă formă de evadare (Paul O’Neill). Călătoria – deopotrivă a artiștilor și a operelor – la galeria din hambar poate fi privită ca o reîntoarcere la un neașteptat dar primitor tărâm, a cărui intrare e străjuită de reliefurile cusute de Megan Dominescu.
Artiști: Ioana Beju-Miller, Diana Butucariu, Megan Dominescu, Darie Dup, Gloria Grati, Vincențiu Grigorescu, Dorina Horătău, Nicolae Moldovan, Alexandru Păsat, Cristina Popescu Russu, Liviu Russu, Thórdís Alda Sigurdardóttir, Iris Stoff, Dan Vezentan, Marian Zidaru, Victoria Zidaru”
Ruxandra Demetrescu