TOP

Expoziția lui Răzvan Neagoe de la Centrul de Interes

„Sunt conștient că există preocupări similare și demersuri care probabil se pot intersecta cu abordarea mea – dar proiectul de față are coerența dată de o preocupare personală, pusă într-un context cultural mai amplu conducând la o realitate a zilelor noastre. Schimbările produse în societate dar mai ales de pandemie, au făcut ca această „întoarcere la țară” să producă o adevarată „revoluție” către evadare. Migrația către partea rurală a crescut, iar întoarcerea către această zonă va reactiva și partea valorilor uitate. Proiectul nu este o întoarcere în timp, ci mai degrabă o recuperare și fructificare a ceea ce a mai rămas.

Proiectul „ARTA LA ȚARĂ: demers de cercetare și expresie fotografică” presupune dezvoltarea unei instalații de fotografie contemporană de autor, având la bază rezidență artistică personală.

Trebuie sa specific ca termenul “la țara“ va avea doar un scop de nuanță. El va delimita doar aspectul locului. Unele lucruri au/sunt/rămas la fel, la fel de simple, să spunem. Dar unele lucruri vor dispărea cu timpul și vor deveni doar o oază greu de găsit.

Conceptul de „rezidență de artă de unul singur“ a apărut în contextul pandemiei COVID-19, ca o urmare firească a sentimentului de limitare a libertății resimțit în 2020. Îngrădirea si restricțiile de deplasare au generat la fiecare om o reacție – în cazul meu a fost nevoia de a căuta lucrurile simple, din natură, și contactul cu oamenii aflați la distanță de aglomerările urbane.

Aceasta rezidenta a avut ca tinta, în primul rând, căutarea unei arte involuntare regăsite la țară. Acțiunile și gesturile simple ale oamenilor din partea locului au fost laitmotivul documentării și al acțiunilor tip Performance fotografiat sau filmat pe care le-am întreprins pe parcursul acesteia.

O alta parte a acestei cercetari a avut ca obiectiv gasirea si eventual producerea unor elemente tip pe care sa le pot transforma in obiecte sau intr-o instalatie de arta mai tarziu in galeriile de arta.”

Răzvan Neagoe (n. 1974) este artist vizual român, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. Genurile artistice în care se exprimă sunt: fotografia, pictura, obiectul, colajul, performance, instalația, landart și new media, dezvoltând proiecte cu tentă socială, de arhitectură dar și de recuperare a operelor clasice. La începutul anilor 2000 a făcut parte din grupul Ecco, în calitate de membru fondator. Din 2006 este prezent alături de Alina Tudor –  grupul focAR – în câteva proiecte de mare anvergură. Din 2019 expune alături  de comunitatea artistica STUP. A participat la numeroase expoziții și rezidențe artistice, în 2007 obținând alături de Alina Tudor “Premiul pentru tineret” oferit de UAP pentru proiectul ASEZareaTRECereaCERCul. În prezent trăieste și lucrează în București. Perspectiva a fost transpusă în realitate în proiecte specifice, precum: Grain From Bucharest, E T A J artist-run space, Bucuresti(2021) Breaking (Im)possibilities, Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov-STUP(2020), InBetween (us), eveniment colateral al Bienalei ArtEncounters-STUP(2019), Rezidență de Artă Contemporană, Centrul Cultural Reduta, Brașov (2019), About Houses, life and others,  (eveniment paralel) Bienala Bucureşti 5-focAR (2012), Je passé / J’habite / Je vis. Résonance la Biennale d’Art Contemporain de Lyon-focAR (2011), MOnuMENTS la UNAgaleria, București-focAR (2010), Red Spot la Muzeul Ţăranului Român, Bucureşti-focAR(2008)”

Curator: Irina Dora

Post a Comment