
Expoziția ”MACUL LORII; CONTAMINATED ENTANGLEMENTS” de la Centrul Artelor Vizuale Multimedia
”MACUL LORII; CONTAMINATED ENTANGLEMENTS” este prima expoziție din cadrul proiectului INTERVAL, realizat de asociația SLOW-SYNC PH. Vernisajul a avut loc pe 19 septembrie, ora 19:00, la Centrul Artelor Vizuale Multimedia și prezintă rezultatele atelierului artistic „Entangled Practices” susținut de Irina Botea Bucan și Jon Dean, desfășurat în săptămâna precedentă. Pornind de la referințe teoretice precum Donna Harraway, Karen Barad și Anna Tsing, atelierul a avut un caracter participativ, intra-disciplinar centrat atât pe individ cât și pe grup.
Rezultatele artiștilor și artistelor selectați/te în urma Open Call-ului: Lena Ciobanu, Dora Huiban, Sonia Lupsa, Ruxandra Nitescu, Maria Petra, Teodora Rotaru, Elis Serban,Vitaly Yankovy se vor putea vizita la CAV Multimedia până pe data de 2 octombrie, pe bază de programare. Evenimentului de finisaj va prezenta un răspuns performativ al artistei Eza (Alina Ușurelu).
”Bacteriile vor crește impetuos în borcane de diferite mărimi de la 60 la 850 ml. Cafeaua se va bea în fiecare dimineață lângă lac. Stuful ăsta nu poate rămâne încăpățânat de plastic. Nu voi păși în linii drepte. Avansez prin mimetism. Copiez piatra, leagănul, câinele, femeia care mătură în parc în vestă verde cu mătură fluorescentă verde. Fiecare om care merge sau aleargă avansează prin mișcarea brațului. Iosif îmi zice că orchestra cânta melodii de Beatles și Rolling Stones pe insulă în anii 80 și eu îl cred. Bărci și vaporașe erau ancorate de debarcader.
Aștept mișcarea melcului de apă verde în timp ce Micky își întinde lesa la maxim.
Am fost conservă de fasole, piatră, melc, spumă, broccoli și frunze mici verzi.
Fără progres astăzi, doar contaminări. Cineva va alerga în cercuri și mâine.
Ai chef să dansezi pe podeaua spartă de marmură a ringului de dans de pe insulă? Sper că familiile din stânga vor fi aici când mă voi întoarce. Mi se pare că spațiul lor se micșorează de fiecare dată când privesc spre ei. Muncitorii din Tajikistan numără treptele până la promenadă, iar femeile care mătură vin în fiecare zi din Ialomița. Probabil că spală și interminabilele șiruri de garduri din dreapta.
Unde există toate astea? În amintiri? Prin simțurile noastre individuale sau colective?
În afara modului uman de percepție și existență?” – fragment din textul curatorial.
–––––-
INTERVAL este un proiect al asociației SLOW-SYNC PH și reprezintă un program centrat pe practici artistice fotografice și time-based media în România, cu activități derulate în jurul spațiului CAV Multimedia din București. Demersul urmărește realizarea de expoziții, ateliere și generarea de discuții asupra parcursului și curentelor de gândire specifice reprezentanților locali ai acestor forme artă.