TOP

Expoziția Porous Matter de la Meta Spațiu

„Artiști: 𝐅𝐥𝐨𝐫𝐢𝐚𝐦𝐚 𝐂𝐚̂𝐧𝐝𝐞𝐚, 𝐌𝐚𝐫𝐢𝐚 𝐂𝐚𝐬𝐭𝐞𝐥𝐥𝐚𝐧𝐨𝐬, 𝐂𝐨𝐬𝐦𝐢𝐧 𝐇𝐚𝐢𝐚𝐬̦, 𝐒𝐭𝐚𝐡𝐥 𝐒𝐭𝐞𝐧𝐬𝐥𝐢𝐞
Cercetători: 𝐅𝐥𝐨𝐫𝐢𝐧 𝐃𝐫𝐚̆𝐠𝐚𝐧, 𝐀𝐥𝐞𝐱 𝐇𝐚𝐧𝐬𝐞𝐧, 𝐋𝐢𝐯𝐢𝐮 𝐌𝐚𝐫𝐬̦𝐚𝐯𝐢𝐧𝐚, 𝐌𝐚𝐫𝐜𝐞𝐥 𝐌𝐨𝐮𝐫𝐚
Curator: 𝐌𝐢𝐫𝐞𝐥𝐚 𝐒𝐭𝐨𝐞𝐚𝐜-𝐕𝐥𝐚̆𝐝𝐮𝐭̦𝐢
Echipa: 𝐋𝐨𝐫𝐞𝐝𝐚𝐧𝐚 𝐍𝐞𝐝𝐞𝐥𝐜𝐮 (asistent curator), 𝐉𝐨𝐬𝐞́𝐩𝐡𝐚 𝐁𝐥𝐚𝐧𝐜𝐡𝐞𝐭 (design grafic), 𝐃𝐚𝐧 𝐒𝐭𝐨𝐞𝐚𝐜 (design expoziție)
𝐏𝐎𝐑𝐎𝐔𝐒 𝐌𝐀𝐓𝐓𝐄𝐑. 𝐕𝐨𝐢𝐝 𝐅𝐫𝐚𝐜𝐭𝐢𝐨𝐧𝐬 𝐢𝐧 𝐌𝐚𝐭𝐞𝐫𝐢𝐚𝐥𝐬, 𝐈𝐝𝐞𝐚𝐬, 𝐚𝐧𝐝 𝐒𝐨𝐜𝐢𝐞𝐭𝐲 aprofundează conceptul de „materie poroasă” și explorează implicațiile sale în diverse contexte. Printr-o abordare interdisciplinară care combină arta, știința și perspectivele societății, expoziția își propune să facă lumină asupra frumuseții ascunse și a semnificației profunde a “fracțiilor vide” din lumea noastră.
Cei patru artiști din România și din Norvegia – 𝐅𝐥𝐨𝐫𝐢𝐚𝐦𝐚 𝐂𝐚̂𝐧𝐝𝐞𝐚, 𝐌𝐚𝐫𝐢𝐚 𝐂𝐚𝐬𝐭𝐞𝐥𝐥𝐚𝐧𝐨𝐬, 𝐂𝐨𝐬𝐦𝐢𝐧 𝐇𝐚𝐢𝐚𝐬̦, 𝐒𝐭𝐚𝐡𝐥 𝐒𝐭𝐞𝐧𝐬𝐥𝐢𝐞, împreună cu patru oameni de știință – 𝐅𝐥𝐨𝐫𝐢𝐧 𝐃𝐫𝐚̆𝐠𝐚𝐧 (UPT), 𝐀𝐥𝐞𝐱 𝐇𝐚𝐧𝐬𝐞𝐧 (Porelab), 𝐋𝐢𝐯𝐢𝐮 𝐌𝐚𝐫𝐬̦𝐚𝐯𝐢𝐧𝐚 (UPT), 𝐌𝐚𝐫𝐜𝐞𝐥 𝐌𝐨𝐮𝐫𝐚 (Porelab) și de echipa curatorială a proiectului – 𝐌𝐢𝐫𝐞𝐥𝐚 𝐒𝐭𝐨𝐞𝐚𝐜-𝐕𝐥𝐚̆𝐝𝐮𝐭̦𝐢 (curator) și 𝐋𝐨𝐫𝐞𝐝𝐚𝐧𝐚 𝐍𝐞𝐝𝐞𝐥𝐜𝐮 (asistent curator), examinează prin lucrările și perspectivele lor relația complexă dintre materiile poroase și impactul cercetării acestora asupra ideilor și societății în ansamblu. Prin intermediul instalațiilor de artă contemporană realizate, al experimentelor artistice și științifice, expoziția invită vizitatorii să reflecteze asupra naturii multifațetate a fracțiilor vide și a rolului lor în modelarea mediului nostru fizic și conceptual.
𝐏𝐎𝐑𝐎𝐔𝐒 𝐌𝐀𝐓𝐓𝐄𝐑 oferă o platformă unică pentru dialog, colaborare și schimb interdisciplinar. Prin împletirea expresiilor artistice cu cercetarea științifică, expoziția sfidează limitele convenționale, stârnește curiozitatea și deschide noi căi de explorare, determinându-i pe vizitatori să pună la îndoială permeabilitatea structurilor, lacunele din domeniul cunoașterii și implicațiile sociale, ecologice și tehnologice care decurg din conceptul de materie poroasă.
Pe măsură ce navigăm prin spațiul expozițional, suntem încurajați să analizăm interconexiunea complexă dintre materiale, idei și societate: de la golurile microscopice din substanțele poroase până la lacunele intangibile din înțelegerea noastră, „materia poroasă” oferă o călătorie captivantă care ne extinde percepția și ne invită să reimaginăm lumea din jurul nostru.
Expoziția 𝐏𝐎𝐑𝐎𝐔𝐒 𝐌𝐀𝐓𝐓𝐄𝐑 este rezultatul unei strânse colaborări între artiști, oameni de știință, curator și colaboratori din cadrul celor trei universități partenere, care a început încă din anul 2022 cu vizite de laborator, realizarea a numeroase experimente științifice, sesiuni de lucru și dialoguri multiple.”

Post a Comment