TOP

Expoziția „Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte” de la Muzeul Național Brukenthal

Expoziția Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte”, deschisă în sala expoziții temporare a Palatului Brukenthal prezintă o instalație video autobiografică construită pe tema memoriei a scriitorului și poetului Cosmin Perța.

Tema memoriei, culturală, biologică, individuală sau de grup, este una dintre cele mai ofertante teme artistice din toate timpurile. Cu atât mai mult cu cât ritmurile sociale sunt întețite, timpul și spațiul se contractă, evenimentele sociale globale se precipită, memoria funcționează ca o zonă de echilibru, o foiță de turnesol a civilizației prin care umanitatea își poate evalua prezentul și își poate proiecta viitorul.

Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte are un concept media care se învârte în jurul ideii de trecere a timpului care erodează și distruge, dar nu frânge continuitatea. Speranțele, năzuințele, destinele unor persoane se transmit practic din generație în generație, chiar dacă cu modificări de context. Se transmite nu doar informația ADN, ci și un tip de amprentă mentalitară care anulează individualitatea, viața devenind conglomerat de vieți pe aceeași line, mai mult decât existență personalizată.

Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte este o experiență imersivă care explorează ideea de trecere, transformare, evoluție și decadență, tradiție și ștergere a ei, memorie și uitare prin intermediul istoriei poetice a unei familii. Revoltă, neputință și evoluție, doar pentru a perpetua ceva ce depășește orice cadru biologic sau cultural: capacitatea umană de a visa și de a proiecta viitoruri posibile.

COSMIN PERȚA (n. 1982, Maramureă) este un eseist, poet çi prozator român. A absolvit Facultatea de Litere a Universității „Babeș – Bolyai” din Cluj-Napoca. Și-a continuat studiile de literatură la Universitatea din București cu un masterat în literatura contemporană, mai apoi obținând titlul de doctor cu o lucrare referitoare la literatura fantastică europeană. A publicat volume de eseuri, romane, povestiri și poezie. De-a lungul timpului a obținut unele dintre cele mai importante premii literare românești. Fragmente din opera sa poetică au fost traduse în 14 limbi, iar cel mai recent roman al său este în curs de traducere integrală în patru țări. A lucrat timp de 8 ani în presa culturală din Cluj și București, iar în ultimii 10 ani a înființat și a condus unele dintre cele mai apreciate și premiate colecții de literatură contemporană la editurile Tracus Arte și Editura Paralela 45.

Ana Negoiță este istoric și critic de artă, absolventă a Universității Naționale de Artă din București, doctor în arte vizuale, lector asociat în cadrul CESI – Centrul de Excelență în Studiul Imaginii din cadrul Universității București și curator specializat  în artă contemporană.

Doctor, cercetător specialist în artă și civilizație islamică cu stagii doctorale la departamentul de studii orientale al Univesității La Sapienza din Roma. Are o complexă activitate publicistică care include articole în diferite  reviste de specialitate și publicații academice.

Video: Veronica Ștefăneț și Artur Cojocaru

Traducere: Andrew Davidson-Novosivschei

Imagini: arhiva familiei

Curator: Ana Negoiță

 

Post a Comment