TOP

Imagini din expoziția Young artists, Young friends de la Cetatea Arts Danube

Cetate Arts Danube

Spațiul hambarului de la Cetate Arts Danube găzduiește o expunere hibridă de lucrări site specific, realizate în rezidențele de creație, precum și o selecție nouă din portofoliile câtorva artiști care au făcut parte din rezidență în anii precedenți. Combinația între vechiul arhitecturii hambarului de secol al XIX-lea și suflul nou adus de lucrările și intervențiile contemporane realizate de artiștii invitați creează un context exploratoriu, imersiv și contemplativ.

Selecția artiștilor, ce lucrează în medii diferite și au viziuni diferite asupra artei lor este în mod providențial structurată de dispoziția în spațiu a celor patru camere în care este împărțit hambarul. Expoziția este formată din patru incinte, ce acoperă patru teme majore: Atelierul de Vară al Sculptorilor, Camera Albastră, Camera Elementelor și Camera Exploratorie.

Natura își spune cuvântul în ceea ce privește conservarea arhitecturii acestui loc. Spațiul permisiv și generos creează o construcție de tip kunsthalle sezonier, plasată într-un cadru aproape sălbatic, potențat de provocările inerente. Vechiul și noul se întâlnesc pe mai multe planuri, de la vârsta construcției pusă în oglindă cu intervențiile site-specific realizate în ultimii zece ani, și aici vorbim despre lucrări murale realizate de artiști ca Diet Sayler, Ignazio Mortellaro sau Petrică Ștefan, care au devenit permanente și dau un anumită cheie de citire interiorului, și până la dialogul creat între aparenta disoluție a materialelor vechi, restaurările timide, invazia naturii și noul, spectaculosul creat de lucrările artiștilor invitați să ia parte în expoziție.

Maria Bordeanu este o artistă ce lucrează pictură, fotografie și artă digitală. Originară din București, unde trăiește și lucrează, este interesată de figurativ fotorealist și de teme cinematografice cu tente subtile din cultura media, combinate cu elemente distopice și cu metafore vizuale postumane.

Mihail Coșulețu lucrează instalație, desen, pictură și are o experiență în domeniul editorial de peste un deceniu, el fiind unul dintre autorii invitați să facă parte din parcul de sculptură Cetate Arts Danube în perioada 2018-2020. Originar din Brașov, trăiește și lucrează la București. Este unul dintre membrii hub-ului artistic Malmaison, înființat în 2021, în capitală.

Ștefan Radu Crețu este artist cinetic și desenator, iar lucrările sale reprezintă deja un laitmotiv al parcului de sculptură Cetate Arts Danube, fiind printre primii autori permanentizați în acest loc. Trăiește și lucrează la Sibiu, iar studiile universitare le-a absolvit la Cluj-Napoca. Are o activitate diversă și prolifică, cu o experiență vastă în lucrul cu spațiul și tehnologia.

Simon Iurino este artist multimedia și autor al unei lucrări din parcul de sculptură. Originar din nordul Italiei, trăiește și lucrează între Viena și Bolzano. A studiat la Viena și Londra, iar cele mai recente lucrări ale sale sunt în tehnica cyanotype (fotocalc) pe pânză de bumbac.

Albert Kaan lucrează sculptură, video și instalație, fiind de asemenea invitat în mai multe ediții ale rezidenței. A studiat la București, orașul său natal, unde trăiește și lucrează în continuare, în proiecte individuale sau colective. Este autorul proiectului Galeria Solar.

Adina Mocanu este artistă multimedia, fiind cunoscută mai ales pentru activitatea sa performativă și ca autoare de video. Originară din Valea Cireșului, a studiat Grafică și a avut numeroase rezidențe în centre importante, de la Villa Medici din Roma și până la Indiana University, S.U.A. Trăiește și lucrează la București.

Štefan Papčo este sculptor, trăiește și lucrează la Bratislava, fiind, de asemenea, autorul unei lucrări din parcul de sculptură de la Cetate. Arta lui se situează între figurație și concept, punând un accent important pe material și de dialogul dintre material și concept.

Petrică Ștefan este pictor, originar din Timișoara, unde a studiat, trăiește și lucrează. Folosește efecte optice și elemente abstracte, pe care le declină și transformă în funcție de suportul folosit, fiind atât autorul unor lucrări murale, cât și al unor serii impresionante de uleiuri pe pânză.

Miki Velciov este artist conceptual, membru al grupului Avanpost, alături de Petrică Ștefan și alți artiști. A studiat, trăiește și lucrează la Timișoara. Este autor de Land Art și a realizat două lucrări impresionante în parcul de sculptură de la Cetate.

Johannes Vogl este artist multimedia care trăiește și lucrează la Berlin. A studiat la Viena și Berlin, fiind autor de film, fotografie, instalație, cu o activitate impresionantă, atât exploratorie, cât și expozițională.

Curatoare: Simona Vilău

 

Post a Comment