
În atelierul mecanicului Gicu. Expoziția lui Matei Arnăutu
„GICU” face apel la expoziția personală a artistului din anul 2022, „Anonymous opus manuum artificis”, de la Anaid Art Gallery, care a avut ca nucleu „debaraua-atelier”, un „depozit” fără limite spațio-temporale, în care găsim fel și fel de obiecte care au rămas lipsite de întrebuințare. Interesat de investigarea acestor locuri personale, Matei Arnăutu propune de această dată o privire în atelierul mecanicului Gicu Stanciu, supranumit „Geniul din Carpați”, plin cu diverse obiecte. Astfel, întâlnirile dintre cei doi, care se cunosc de zece ani, au condus către o serie de fotografii realizate de artist în mediul de lucru al mecanicului: atelierul și curtea acestuia.
Documentarea atelierului relevă mai mult decât un mecanic, artistul mărturisind că încă „din primul moment am avut o surpriză. În mijlocul încăperii, pe un postament improvizat din rămășițele unor aparate, se afla o roată de bicicletă întoarsă. Imaginea roții lui Duchamp mi-a venit imediat în minte. Apoi am observat anumite detalii care făceau diferența dintre cele două roți. Mecanicul mi-a explicat că roata lui era de fapt un experiment tehnic, făcut în încercarea de a obține un perpetuum mobile, cu scopul de a genera energie gratis. Știam de atunci că acest lucru este – demonstrat științific – imposibil. Dar mi-au rămas în minte asemănarea cu lucrarea lui Duchamp și candoarea, inventivitatea și omenia mecanicului. În afară de surpriza roții au urmat și altele, pe măsură ce mecanicul îmi prezenta invenții de-ale lui. De atunci mi-am dorit să-i fotografiez atelierul.”
Prin urmare, panotarea este realizată în așa fel încât artistul să facă un pas în spate, lăsând loc de desfășurare încercării de invenție și inovație – fotografii de diferite dimensiuni realizate de Matei Arnăutu fiind expuse pe pereți, în timp ce invențiile lui Gicu își găsesc locul în centrul sălii. Obiectele ready-made sunt de fapt experimentele mecanicului Gicu de a ajunge la un proces al cărui scop este mișcarea continuă, fără o sursă externă de alimentare. Toate aceste încercări de a obține energie din nimic sunt rămase, desigur, la stadiul de studiu.
Diana Dochia explică legătura dintre obiect/invenție și spațiul unde a fost creat/atelierul astfel: „expoziția propune două grile de citire, cea din perspectiva duchampiană, în care un obiect obișnuit, expus în cadrul muzeal devine o operă de artă și cea din perspectiva faimoasei fraze a lui Joseph Beuys, Fiecare om este un artist (…). Filtrate prin modul de interpretare a celor doi – Duchamp și Beuys – obiectele construite de mecanicul Gicu și expuse în muzeu sunt investite cu atributele unor opere de artă, ce le conferă statutul de sculpturi sociale, ce intră în dialog direct cu fotografiile semnate de Matei Arnăutu, care pot fi interpretate în acest context ca un document artistic de arheologie antropologică.”
Matei Arnăutu a absolvit Universitatea Națională de Arte București, Facultatea de Arte Plastice (Pictură), și este doctor în arte vizuale, lector în cadrul Facultății de Modă și Design Vestimentar a aceleiași universități. De-a lungul timpului a fost invitat să participe în cadrul unor expoziții de grup organizate de muzee, centre culturale, cum ar fi Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Național al Țăranului Român sau Centrul Cultural „Palatele Brâncovenești” de la Mogoșoaia. Din 2012, Matei Arnăutu este reprezentat de Anaid Art Gallery București/Berlin.
Expoziția „Gicu” poate fi vizitată la Casa Filipescu-Cesianu până în data de 29 octombrie 2023, de miercuri până duminică, între orele 10.00-18.00.