TOP

„In Someone Else’s Game”, expoziția lui Jaro Varga de la Ivan Gallery

„In Someone Else’s Game” este un proiect dezvoltat de Jaro Varga în decursul ultimilor doi ani, pornind de la o cercetare critică asupra stereotipurilor de reprezentare a populației native din America de Nord în literatură, în special în cazul fenomenului popular al romanelor lui Karl May. Artistul țintește către o posibilă rescriere a acestor dificile locuri comune prin gesturi artistice, în lucrări noi create pentru acest context. Concepută ca un teren de joacă pentru gândire, expoziția face apel la aparent inocentele, dar totodată subversivele mecanisme specifice jocurilor, pentru a modela mai just și incluziv o contra-narațiune a genului ‘cowboys și indieni’ – fie ea aplicată la nivel de literatură, film, sau în jocurile de copii.
Inspirat de cărțile, filmele și jocurile copilăriei din propria istorie personală, Jaro Varga creează patru jocuri ‘site-specific’ de dezvățare, deconstrucție și revizitare a clișeelor culturale adânc înrădăcinate în subconștientul nostru colectiv. Primul este „Jocul cărților și coperților”, o strategie folosită anterior de către artist pentru a deturna mesajul unei cărți prin suprapunerea unei contra-coperți, creând astfel un conținut nou care pune în dialog ideologiile trecutului cu cele ale prezentului. Cel de-al doilea este „Jocul micilor statuete”, în care un covor din anii ’80 devine un teren de cartografiere a noi tipologii de personaje, reprezentante ale unor grupuri marginale sau excluse din imaginarul oficial, heteronormativ al ‘Vestului Sălbatic’: femei, persoane trans, persoane de origine asiatică sau afro-americană etc. Cel de-al treilea joc este un „Film” compus din fragmente decupate din filmele „Winnetou” de la începutul anilor ’60, recombinate pentru a evoca o idilă homoerotică – un puternic tabu al culturii cowboy. Cel de-al patrulea și final joc este cel al „Ilustrațiilor de carte”, cu o serie de desene inspirate de cărțile autoarei americane Patricia Nell Warren, unele dintre primele romane cu o narațiune romantică gay care s-au bucurat de succes și popularitate la scară largă.
„În copilărie colecționam și redesenam cărți poștale, construiam arcuri, săgeți și coifuri, mă uitam cu răsuflarea tăiată la The Treasure of the Silver Lake, plângeam moartea lui Winnetou, memoram numele triburilor de nativi americani, desenam prerii imaginare pe hărți, inventam nume de căpetenii, scriam o carte. În prezent, mă întorc la jocurile copilăriei.
Creez o nouă secțiune a romanelor lui Karl May (situate în Vechiul Vest american) care expune o perspectivă critică asupra tradiției de ‘joacă de-a indienii’ în mediul nostru, în special în contextul literaturii și culturii germane, unde ‘joaca de-a indienii’ are rădăcini adânci încă din secolul al XIX-lea. Precum în copilărie, din nou, redesenez ilustrațiile din cărți pe coperți transparente. Suprapun motive și încerc să le plasez în relații critice. Jocul poate fi o eficientă unealtă didactico-ideologică. Aproape fără a întâmpina rezistență din partea noastră, inoculează ierarhii de putere, rasism și violență.” (Jaro Varga)
Jaro Varga (n. 1982, Slovacia) este un artist și curator care trăiește și lucrează în Praga, Cehia. Proiectele sale au fost arătate în expoziții personale și de grup precum „The Artist’s Book Triennial” (Book Art Museum, Łódź, Polonia, 2022), „The Yellow Book” (solo show, Chiquita Room, Tàpies Foundation, Arús Library, Museum Picasso, Barcelona, 2021), Triennial Kortrijk (Paradise, Belgia, 2021), „Secret Language” (Galeria Ivan, București, 2021), Triennal 2021 (Muzeul de Artă din Olomouc, Cehia), „History is His Story” (NEST ruimte voor kunst, Haga, 2019), „SIGNAL – The Story of Slovak (Post)conceptual Art” (Ludwig Museum, Budapesta, 2019), „Traveling to the End” (Muzeul Național de Artă Modernă și Contemporană, ChangDong, Seoul, Coreea de Sud, 2019), „I Found It Somewhere but I Cannot Find It” (solo show, instalație site-specific într-o veche sinagogă din Samorin, Slovacia, 2018), „When Artists Speak Truth” (The 8th Floor Gallery, New York, 2016), printre altele. „In Someone Else’s Game” este cea de-a doua expoziție personală a artistului la Galeria Ivan, după „Missing Something and Itself Missing” din 2017.

Post a Comment