„Învârtindu-mă în jurul a ceva care sunt eu însumi și nu”, expoziția lui Camil Mihăescu Sinagoga din Cetate Timişoara
„Camil Mihăescu studiază de multă vreme transcendența spiralei, pe care matematica o descrie ca pe o curbă deschisă infinită, cu o origine ipotetică și un traseu bazat pe numărul de aur: un număr irațional, nucleul existenței noastre, de la microcosmos la macrocosmos.
Lucrările expuse în acest lăcaș de cult, acum parțial dedicat artei și evenimentelor culturale, sunt o reformulare a unor lucrări anterioare cu ajutorul unui coechipier aparte, în acest caz inteligența artificială. În orizontul infinit al noilor tehnologii, inteligența artificială este cea mai ambițioasă și intrigantă cucerire, cea care îi permite artistului, după cum a spus, „să exploreze relația dintre estetica produsă de metodele tradiționale de desen și estetica generată de învățarea mecanică”.
Într-adevăr, în acest duet cu IA, Camil Mihăescu realizează o impresionantă punctuație estetică și o secvențiere echilibrată a planurilor picturale care dezvăluie sau sugerează simboluri vechi, ancestrale, aproape cercetări mistice. În această colaborare om-mașină expusă aici, apare marele Mister, fantoma creației, prin prezența simbolurilor mistice, ca și cum omul, dar și mașina, se pun de acord asupra originii necunoscute a vieții și a necesității cunoașterii, în speranța că mașina nu se pune conștient în locul ei. La un moment dat, poate ar fi interesant să o hrănim cu morală etică, căci în lipsa inteligenței emoționale istoria este plină de invenții ingenioase folosite greșit.”
Curator Ami Barak