• No products in the cart.
TOP

Lukáš Houdek | Future Museum

Centrul Ceh

„Lucrările artistului ceh Lukáš Houdek vorbesc în principal despre grupuri marginalizate și manifestările violenței și nedreptății. Motivația principală din spatele artei sale vine din experiența personală cu bullying-ul, violența fizică și verbală, pe care el, ca bărbat gay într-un mic oraș din vestul Boemiei, le-a trăit de-a lungul adolescenței. În acea perioada, Houdek a pus mână pe camera foto și a început să imortalizeze aceste întâmplări, pe care le-a împărtășit apropiaților săi. Rezultatul a fost o serie de 8 fotografii, The Life of Dreams, care a dat tonul viitoarelor sale lucrări de artă. Din punctul lui de vedere, nedreptatea și persecuția se întâmplă în mod recurent. Doar momentul, spațiul și actorii se schimbă.

Expoziția The Beauty of Oppression reflectă aceste teme în moduri variate. În timp ce, pe de o parte, prezintă manifestările și consecințele imediate ale violenței și injustiției într-o manieră directă, pe de altă parte, subiectele la care se referă lucrările sale sunt abordate într-un mod subtil.
Aceasta este prima expoziție a lui Lukáš Houdek în România. Chiar dacă se bazează în principal pe realități ale Cehiei, temele acesteia sunt relevante și în contextul românesc, prin prezentarea poziției grupurilor marginalizate. Expoziția este compusă din serii de fotografii, materiale video și două instalații.
Lukáš Houdek (n. 1984) este artist ceh, activist și realizator de filme documentare. Din 2013 conduce campania guvernului ceh, HateFree Culture. A studiat în cadrul Universității Caroline din Praga, la secția de Studii Romani (cultura, istoria și limba romani). În lucrările sale abordează subiecte ca xenofobia, nedreptatea și violența. Din 2017, atenția i s-a îndreptat către radio, unde realizează documentare audio pentru publicul larg, pe aceleași subiecte. Documentarul său, White Wears Death, despre stigmatizarea albinoșilor din Ghana, a câștigat premiul Journalist Award în 2019. Recent, Houdek a primit marele premiu în cadrul Trienalei Internaționale de Portret (Liptovská galéria Petra Michala Bohúňa) pentru o lucrare ce prezintă experiența sa cu violența sexuală.” SURSA: Centrul Ceh

Post a Comment