
„MindTricks”, expoziția artiștilor Obie Platon și Misha Diaconu de la Kulterra
În a doua expoziție personală pe care o are la Kulterra Gallery, Obie Platon explorează culmile și adâncimile vieții moderne: cum putem trăi cu anxietatea, una din bolile secolului? Cum ne putem suporta unii pe ceilalți, fiind atât de narcisiști? Exista cumva un loc în care să ne simțim în siguranță și la adăpost față de noi înșine? Obie Platon este un artist versatil, care trece cu ușurință de la pictura murală la pânza de șevalet, cu valențe în arta digitală și deschideri către animație și sfera digitală.
În prima sa intervenție personală din spațiul Kulterra, Misha Diaconu aduce în prim plan o serie de lucrări de mari dimensiuni, în care se joacă cu plasticitatea și culoarea oxidată a fierului, ca și când ar fi un material mult mai docil și mai facil de modelat. Sculpturile sale abordează sensibilitatea feminină și introspecția umană, fără a utiliza clișeele genului. Personajele sale solitare, surprinse în oglindă, față în față, vorbesc despre meditație și reflecție, dar și despre modul în care poate un cuplu să interacționeze, cel mai adesea schimbând rolurile și pozițiile, dar nu neapărat într-un mod voit și conștient.
Poziționarea dintre cei doi artiști provoacă un dialog între pictura lui Obie Platon și sculptura lui Misha Diaconu. Spațiul galeriei acomodează această întâlnire, permițându-le celor doi să fructifice propriile perspective asupra lumii, într-un discurs bine sincronizat.
Obie Platon (n. 1987) trăiește și lucrează în București, dar activează pe plan național și internațional, în expoziții personale și de grup, din Europa și Asia. Este cunoscut atât pentru abordările sale îndrăznețe, în ceea ce privește dimensiunile lucrărilor, cât și subiectele acestora. Trece cu lejeritate de la pânza de șevalet la murale de mare întindere, iar temele abordate acoperă subiecte vaste din întreaga sferă culturală.
https://obieplaton.com
Misha Diaconu (n. 1981) este una dintre cele mai importante sculptorițe în metal, din generația sa. Prezentă cu lucrări în spațiul public (Numen și Calul Titanilor, amplasate în Parcul Titan), dar și în colecțiile private. Lucrările sale au o notă contemplativă, în care silueta umană capătă forme geometrice simplificate și în care masculinul și femininul au ocazia să se întâlnească și să se examineze de pe poziții egale.
https://www.instagram.com/mishadiaconu/
https://obieplaton.com
Misha Diaconu (n. 1981) este una dintre cele mai importante sculptorițe în metal, din generația sa. Prezentă cu lucrări în spațiul public (Numen și Calul Titanilor, amplasate în Parcul Titan), dar și în colecțiile private. Lucrările sale au o notă contemplativă, în care silueta umană capătă forme geometrice simplificate și în care masculinul și femininul au ocazia să se întâlnească și să se examineze de pe poziții egale.
https://www.instagram.com/mishadiaconu/
Obie Platon explorează culmile și adâncimile vieții moderne: cum putem trăi cu anxietatea, una din bolile secolului? Cum ne putem suporta unii pe ceilalți, fiind atât de narcisiști? Exista cumva un loc în care să ne simțim în siguranță și la adăpost față de noi înșine?
Nu vă îngrijorați, pentru că este un înșelător. Când îți acorzi timp să absorbi toate straturile și poveștile pe care le-a inserat în opera sa, ești în siguranță. Dacă trăia în era lui Cennino Cennini (pictor și maestru renascentist), ar fi fost pedepsit cu severitate. O imaginație atât de liberă ca a lui Obie, îți putea aduce multe bătăi de cap. În cunoscutul Trattato della pittura, Cennini îi încurajează pe artiști să folosească „fantasia – o combinație de imaginație (…) și talent al mâinii, pentru a descoperii lucruri nevăzute”. Există și contraindicații: dacă ești inspirat de prea multe metode, poți deveni fantastichetto. Fantasia este buna măsură prin care poți cerceta natura și propria minte ; fantastichetto este varianta coruptă, în care ești prea mult tu însuți.
Trebuie să înțelegem faptul că artiștii concurau cu Dumnezeu și atunci, dar erau mult mai atenți să nu fie atât de evidenți.
Inner Self – Misha Diaconu, artist invitat
Proiectul Inner Self surprinde dintr-o postură intimistă întâlnirea cu sinele și auto analiza egoului. Pornind de la o reflecție asupra feminității, reprezentată printr-un personaj așezat solitar pe o bancă, ideea a prins o nouă dinamică, lucrarea fiind completată în scurt timp de un partener masculin, care o oglindește și o completează. Este vorba despre imaginea esențializată a unui cuplu, fixat într-o formă permanentă.
Ne putem imagina cu ușurință că femeia așezată pe bancă face doar o mică pauză între două mișcări, timp în care partenerul său o privește îngândurat. Interacțiunea dintre cei doi nu este inertă și fadă. Ea ar putea să fie o Lizica Codreanu care tocmai a dansat în atelierul lui Brâncuși, printre operele acestuia, cu un costum avangardist, pe care sculptorul l-a gândit special pentru acest moment kinetic. Și Misha Diaconu care surprinde combustiile interne care se petrec între doi oameni, masculin și feminin, după ce se privesc și se contaminează unul pe celălalt.
TEXT CURATORIAL (de IOANA MARINESCU)
Pingback: Scriitorului și cineastul Dr. Grid Modorcea (membru al Staff al Jurnalului Bucureștiului): „Întâlnire istorică cu profesorul universitar Pascal Bruckner (filosof, romancier și eseist francez)” și lansarea noului volum „Umorul involuntar” (c