TOP

„Pizza Boy”, expoziția artistului japonez Shinji Murakami de la Atelier 35

Prăbușirea industriei americane a jocurilor video din anul 1983 a marcat începutul unei epoci de aur pentru consolele japoneze precum Nintendo și Sega. Legendarele jocuri video Super Mario Bros., Donkey Kong și The Legend of Zelda reprezintă doar o mică parte din ceea ce a fost creat în această perioadă.
Crescând în Osaka anilor 1980, Murakami a dezvoltat o fascinație aproape obsesivă pentru estetica de 8 biți a primelor jocuri video, ceea ce i-a influențat profund practica artistică. Cu un număr limitat de sprites (variații de pictograme 2D integrate în scene mai mari), culori și o expresie bidimensională restrânsă, aceste jocuri video timpurii permiteau utilizatorului să “completeze” spațiul digital spre deosebire de omoloagele lor contemporane hiperrealiste. Limitările încurajau creativitatea.
În această expoziție personală, Murakami se folosește de tehnologia AR pentru a explora fenomenul cultural al gamingului din anii 1980. Artistul valorifică nostalgia, adoptând estetica de 8 biți a Atari 2600, prima consolă de jocuri video portabilă care a câștigat popularitate la nivel mondial în anul 1977; și creându-și propriul joc video în 2022: Pizza Boy. Vizitatorii expoziției vor avea ocazia să joace jocul video realizat de artist – o lume digitală marcată de zgârie-nori, felii de pizza, covrigei și taxiuri. Pătrunzând în peisajul virtual retro, jucătorii se transpun în avatarul pe bicicletă care livrează pizza pe străzile orașului New York. Trei 3 vieți, game over, restart.
În interiorul spațiului infamant al Atelier 35 din Centrul Vechi al Bucureștiului, noua serie de picturi a lui Murakami funcționează ca un marker AR prin care spectatorii pot accesa lumea virtuală vibrantă de pe propriile smartphone-uri; panourile LED emulează desenele sprites ce descriu comenzile de acțiune posibile pentru Pizza Boy: Direcție, Mișcare, Invincibil și Rotire. Privitorul se transformă în jucător. Jocul video devine mediul artistic în sine. Iar spațiul ne transportă înapoi într-un timp când expansiunea lumii digitale depindea de limitele propriei imaginații.

Post a Comment