TOP

Queen of desire

Galeria Estopia Lugano

„Cu o selecție de lucrări realizate integral pe durata pandemiei, expoziția artistei Edith Torony este articulată în jurul dorinței ca element conceptual principal, lansând privitorului provocarea – adesea inconfortabilă! – de a recunoaște și interpreta câteva dintre pattern-urile de referință care formează reperele societății contemporane postindustriale.

O tentație entropică permanentă pare să fie motorul lucrărilor lui Edith Torony, animate de o foame de mișcare și viteză al cărei cuvânt de ordine este frenezia. Punctul de plecare al investigației ei artistice este imaginarul urban definit în mod specific prin comportament consumist. Cum ar fi dacă lumea noastră ar fi populată exclusiv de reminiscențele a ceea ce consumăm și de care încercăm mereu să ne debarasăm? Ce s-ar întâmpla dacă ambalajele impulsurilor noastre de neoprit de a devora și apoi de a arunca ar începe să-și spună propria poveste?

Suprarealiste, în același timp familiare și bizare, picturile lui Edith Torony pun în scenă momente care par să urmeze unei petreceri apocaliptice, de unde oaspeții tocmai au plecat, iar resturile foamei și dorinței lor de dimensiuni cosmice  continuă să plutească într-un dans haotic.

Cu rare excepții, personajele lipsesc din prim-planul lucrărilor lui Edith Torony: sunt obiectele cele care ocupă scena, și totuși impactul absenței figurii umane este atât de puternic, ca și cum ar fi vizibilă la fiecare pas. Iar când o siluetă se conturează în unele lucrări, cum este cazul în Queen of Desire, aceasta este a unui manechin, ca și cum artificialitatea ar fi devenit noul cod de comunicare. Synthetic Future, Paradise Circus, Battleground Desire, Cosmic Junk Food – titlurile lucrărilor vorbesc de la sine atunci când vine vorba de a înțelege ce se ascunde în spatele congestiei de obiecte atât de caracteristică pentru lucrările artistei de la Timișoara.

Cu unele referințe suprarealiste și de pop art, la care se adaugă inserții abia perceptibile de comic art, Edith Torony are toate premisele de a propune, într-un stil direct și foarte personal, o nouă perspectivă în ceea ce privește reprezentarea vizuală a consumismului contemporan.

Edith Torony s-a născut în 1988 la Timișoara, unde locuiește și lucrează. Este absolventă a secției de Pictură, Facultatea de Arte și Design, Universitatea de Vest din Timișoara, unde a obținut și diploma de masterat, în aceeași specializare, în 2012. Este membră a Uniunii Artiștilor Plastici, secția Pictură, filiala Timișoara, din 2011. Între expozițiile personale se numără Hybrid Playground, Galeria Estopia, București, 2019; Mitologii personale, Galeria Forma, Deva, 2019; The Waste Land, Galeria Pygmalion, Timișoara; Playing Emptiness, Galeria Zid, Timișoara, în 2016. A participat la numeroase expoziții de grup, între care la Galeria Triade, Galeria Helios, Timișoara; Muzeul de Artă din Arad; Muzeul de Artă din Cluj-Napoca; Parlamentul European, Bruxelles; Galerie Marzia Frozen, Berlin etc. A participat la Simpozionul de Artă de la Gărâna, în 2020. A obținut premiul I pentru Pictură la Bienala Internațională Meeting Point de la Arad în 2017. La limita între abstract și figurativ, lucrările lui Edith Torony invită într-o călătorie în universul bizar al periferiei urbane, într-o recompunere alegorică a efectelor devastatoare ale invaziei junk și consumismului asupra spațiului nostru de locuit.” SURSA: GALERIA ESTOPIA. Curator: Claudio Scorretti

Post a Comment