TOP

SEEN – Nucleu 0008

Galeria Leilei

SEEN – Nucleu 0008, desfășurat în lunile septembrie – octombrie 2021 la Galeria Leilei din București, continuă șirul expozițiilor pe care le organizăm de șapte ani și a cuprins sub aceeași umbrelă două obiective proprii: promovarea artei digitale românești prin organizarea unei expoziții de artă digitală și colaborarea cu membrii grupului Nucleu 0000 (în această ediție au participat taietzel ticalos, Alexandra Sand, Marina Oprea și Diana Miron), oferindu-le din nou șansa de a expune împreună cu noi artiști.

Proiectul s-a desfășurat pe trei paliere: expoziția de artă digitală, curatoriată de mine împreună cu platforma noastră de promovare a artiștilor digitali români spam-index.com; programul de performance, curatoriat de Marina Oprea și cel de muzică contemporană, organizat de Diana Miron.

SEEN a dorit să chestioneze originalitatea în era digitală a mixajului, a colajului, a drepturilor de autor, a limbajului contemporan dar și a ultimei vederi, ca în cazul plantelor Theei Lazăr,

Saussurea Porcii și Nymphaea Lotus var. Thermalis sunt două plante endemice care au dispărut. Saussurea Porcii a dispărut acum aproximativ 100 de ani din cauza pășunatului excesiv din zonă. În ultimii ani, surprinzător a fost regăsită dar doar în pâlcuri mici și are puține șanse de supraviețuire.

Nymphaea Lotus var. Thermalis nu mai are are un loc în care să crească după ce multe hoteluri și resorturi au fost construite în zona 1 Mai. Acestea au profitat de apele termale și, în timp, izvorul și a lacul au secat. Datorită pandemiei, lacul a crescut iar Nymphaea a putut fi văzut din nou, însă doar temporar.” (Thea Lazăr)

Hortensia Mi Kafchin în pictura „Te aștept ca pe extratereștri” contemplă marele necunoscut, reprezentarea sferică a lui Dumnezeu i se arată în zare în timp ce își fumează relaxată țigara în pijama. Alături, o tabletă ne arată feed-ul ei de Facebook pe care scrolează. Artista recunoaște că adesea se pierde în peretele ei de social media, scrolând la infinit, irosindu-și timpul online între pauzele de lucru.

Hortensia alături de George Crîngașu, prezent și el în expoziție, și Maria Balea au fost inițiatorii galeriei Superliquidato, una dintre primele galerii de artă digitală în România în atelierul ei din Fabrica de Pensule din Cluj. George Crîngașu și taietzel ticalos folosesc în lucrările lor obiecte 3D disponibile în bibliotecile online care le mixează în colaje de imagini și video. Dacă George a adus în print și în gif imagini celebre din istoria artelor, taietzel ticalos a folosit personaje 3D pentru a recrea celebrul pachet de tarot de Marseille, care a fost pus în scenă într-o cameră ce aduce aminte de scene din The Holy Mountain de Alexandro Jodorowsky. Și Anastasia Manole folosește imagini de stoc disponibile în librăriile de imagini, folosindu-și și propriul corp adesea suprapus peste pentru a spune povești despre feminitate și feminism, într-un remix colorat și psihedelic. Componenta performativă a proiectului SEEN reunește patru artiști cu experiențe și abordări diferite, care interferează într-o serie menită să reunească direcțiile performative care s-au coagulat în ultimii ani pe plan local. Sunt demersuri creative multidisciplinare sau participative, adesea greu de înscris în curente sau trenduri.

Marina Oprea a invitat patru artiști de performance art, a căror practică este profund diferită: Alexandra Sand, artistă de performance și video recreează o serie de performance-uri din repertoriul său, ce au avut loc în toată lumea, din SUA până în România, via Italia și Franța. Din 2014 până în prezent Alexandra s-a concentrat pe realizarea de „acțiuni” și lucrări de artă semnificative, exprimate în performance art, pictură, fotografie și video-art.

Florin Flueraș, alături de Eliza Trefaș, propun conceptul de Unimages – devieri de la stări corporale și prezentări de sine plauzibile, anomalii performative care afectează automatismele de percepție. Capacitatea de a vedea și înțelege, de a forma imagini coerente despre ce e în fața ochilor noștri, e chestionată și reînoită. Într-o perioadă a judecăților superficiale și perspectivelor impuse, Unimages intervine în procesul implicit de transformare a realității în imagini confortabile și certitudini.

Raluca Croitoru invită publicul să ia parte la Art History Aerobics, un performance conceput sub forma unei ședințe demonstrative de aerobic, al cărei conținut este inspirat de cronologia oficială a istoriei artei europene și de momentele ei definitorii. Performer-ul întruchipează simultan rolul unei instructoare de aerobic și cel al unei povestitoare. Folosindu-se de voce, corp și imaginație, aceasta marchează și ilustrează diferite moduri de înțelegere și reprezentare a corpului în artă.

Diana Miron alături de Laurențiu Coțac au susținut o serie de ateliere pentru adolescenți cu durata de o săptămână, cuprinzând în prima parte noțiuni de istorie recentă a muzicii experimentale și curente artistice contemporane care înglobează arta sonoră. Atelierul, care inițial trebuia să se desfășoare fizic în spațiul galeriei a fost mutat online, permițând astfel introducerea participanților în sound design. Lucrul individual cu înregistrarea și procesarea de sunete pe computer a scos la suprafață ingeniozitatea debordantă a tinerilor, fiecare reușind, prin lucru cu voci înregistrate, instrumente sau obiecte, textural-timbral, să compună piese proprii folosind tehnici de colaj sonor contemporan.

Folosind ascultarea activă și reacționând la stimuli auditivi din spații acustice alese de ei, fiecare dintre participanți a trimis câte un video care a fost asamblat apoi ca instalație video art pentru sound performance-ul din data de 23 octombrie la galeria Leilei.

Cu titlul WAVE-UNSEEN, performance-ul sonor conceput de Diana Miron, cu participarea lui Laurențiu Coțac și a cvartetului de coarde OUTIS, a încheiat seria evenimentelor Nucleu 0008.

WAVE-UNSEEN este un sound performance care analizează multiple perspective de interacțiune cu sunetul în momentul emisiei sale, folosind ascultarea activă și spontaneitatea reacției la stimuli, înregistrări de teren, laitmotive ale imaginarului, fragmentarea clipei și interacțiunea cu frecvențele date de spații acustice diferite.

Sunetul se manifestă prin dilatarea și contracția timpilor, înglobând melodia, variația ritmică sau textura timbrală. În WAVE-UNSEEN, cu ajutorul unui software specializat, spectrul de zgomot dintr-o serie de înregistrări de teren variate este analizat, citit și transformat în plan melodic de către muzicienii care performează.

Fluxul sonor generat de energia și acustica spațiului, filtrat prin intenția celor șase muzicieni, permite accesul și auditiv dar și vizual, printr-o serie de camere cu stream care preiau close-up mișcările și gestualitatea facială a instrumentiștilor performeri, imersând publicul într-o formă de intimitate și înțelegere sonoră micro-expresivă. Experiența muzicală a fost acompaniată de o serie de vizualuri create special pentru acest eveniment de grupul AURAL EYE, format din Alina Anca și Daniel Bega. Outis quartet este format din instrumentiștii Francisco Ramonda și David Ursei – viori, mihai Todoran – violă, Victor Sandu – violoncel.

Tinerii artiști care, prin participarea la workshop au asamblat instalația video în cadrul expoziției sound performance WAVE-UNSEEN, cu focus pe înțelegerea sunetelor în medii acustice diferite, sunt: Andrada Precup, Timeea Zanfir, Alexandra Vlad, Ilie Chivu, Teodora Biscărean.

 

Post a Comment