SUMMONING
Quote—Unquote
„Pentru prima lor expoziție în București, artistele Dorota Gawęda și Eglė Kulbokaitė reunesc Mouthless Part I, o lucrare video în care vrăjitoria devine un semnificant transcultural și transistoric, cu o serie de sculpturi noi care extind subiectele propuse în video.
Mouthless generează povestea fictivă a unei familii care invocă spiritele și decesele, fie ele umane, animale sau orice altă ființă care se opune clasificării. Printr-o narațiune fragmentată, trasează paralele între dezvoltarea istorică a sistemului monetar, defrișarea pădurilor occidentale și criza ecologică asociată expansiunii capitaliste în fostul bloc sovietic. Ezoterismul și știința, folclorul și tehnologia se dezvoltă prin rețele de legături ale subiectului cu mediul înconjurător.
Cu cât mai vehement este refuzul fenomenului de hibridizare, cu atât mai posibilă devine încrucișarea, în cuvintele lui Latour. Hibridizarea este un punct central al genului horror, în sine un vehicul prin care se investighează frica de a fi în afara normei, frica de alteritate.
Materialele naturale se transformă în totemuri de piele, inspirate de personaje precum desenul animat rusesc Cheburashka, schimbându-și forma cu fiecare nouă iterație, asemenea imaginarului basmelor. Aceste ființe fără suflet sunt agățate de perete ca instrumente de lucru, așteptând să-i servească necondiționat și etern pe cei care le posedă.
Multiple entități folclorice și futuriste sunt prezente în spațiu, întâmpinate de două ventilatoare acoperite cu ofrande distopice. Materialul din care este realizată baraca a fost recuperat din mobilă defectă răspândită în București și refolosit ca un spațiu de vizionare pentru lucrarea video Mouthless. IKEA și alți producători industriali de mobilă sunt câțiva dintre consumatorii principali ai lemnului românesc tăiat ilegal, devenit PAL pentru mobilier, și contribuie la o rată alarmantă de defrișare a pădurilor.
Furcile care supraveghează spațiul, fânul, creaturile care așteaptă atacul în lipsa unui stăpân, parantezele goale care așteaptă dorințele privitorului se prăbușesc într-o rețea estetică atemporală.
DOROTA GAWĘDA (n. 1986, Lublin, PL) și EGLĖ KULBOKAITĖ (n. 1987, Kaunas, LT) lucrează și locuiesc în Basel (CH) și activează ca duo artistic începând din 2013. Practica lor include performance, instalații, parfumuri, sculptură și video. Au făcut parte din expoziții internaționale în cadrul: Istituto Svizzero, Milano (2021); Kunstverein Leipzig (2021); Swiss Institute, New York (2020); Kunstverein Düsseldorf (2020 și 2016); Palais de Tokyo, Paris (2018); 6th Athens Biennale (2018); Kunsthalle Basel (2017); ICA, Londra (2017); MOMA, Varșovia (2016); Berlin Biennale 9 (2016). Expoziții solo la: Swimming Pool Projects, Sofia (2021); Lucas Hirsch Gallery, Düsseldorf (2021); Julia Stoschek Collection, Düsseldorf (2020); Trafo Gallery, Budapesta (2020); Amanda Wilkinson Gallery, Londra (2020 și 2018). Au participat, de asemenea, în rezidențe internaționale precum: Alserkal Arts Foundation, Dubai (UAE); La Becque, La Tour-de-Peilz (CH); Onassis AiR, Atena (GR); Capacete Residency, Rio de Janeiro (BR); Futura AiR, Praga (CZ). Gawęda și Kulbokaitė sunt nominalizate pentru Swiss Art Awards (2021) și Swiss Performance Prize (2021). Cele două sunt, de asemenea, fondatoarele YOUNG GIRL READING GROUP (2013—) și co-inițiatoarele arhivei grupului, găzduită de ARIEL, Copenhaga.
SUMMONING face parte din QUOTE—UNQUOTE, o platformă interdisciplinară și colaborativă de cercetare a mecanismelor, utilizărilor și efectelor discursivității publice și ale limbajului, prin practica artistică și intersecția acesteia cu domenii conexe.
Platforma Quote—Unquote este concepută și dezvoltată de asociația / colectivul curatorial
INFINITE CONVERSATION — Dan Angelescu, Irina Radu, Cristina Vasilescu.” SURSA: QUOTE—UNQUOTE