• No products in the cart.
TOP

Adrian Oncu: „Fac parte din comunitatea LGBT+, iar lucrările mele reprezintă felul meu de a lupta pentru o lume mai bună și tolerantă”

Adrian Oncu este un tânăr artist care a surprins vizitatorii de la Art Safari 2021 cu lucrările sale de fotografie și cu mesajul din spatele lor. Cu o viziune interesantă și proaspătă asupra unor teme dificile și sensibile, artistul spune povestea unei comunități, prin experiențele personale și cu instrumente creative originale. Propagarta a stat de vorbă cu Adrian Oncu despre arta sa și temele abordate, dar și despre Ziua Internațională Coming Out, care a fost pe 11 octombrie, subiect de care se leagă debutul său artistic.

Povestește-ne câte puțin despre tine. Cum ai ajuns să faci artă și care a fost parcursul tău până aici?

Încă din copilărie îmi plăcea să desenez foarte mult, iar pe parcurs această pasiune a trecut de la creion la fotografie. Cuvântul fotografie are la origine două cuvinte provenite din limba greacă: phōs care se traduce prin lumină și graphis care se traduce prin a scrie. Literalmente se poate traduce prin a desena cu lumină. Am terminat facultatea de Arte și Design la secția foto-video (Fotografie, videoprocesarea computerizata a imaginii) după care și un master la aceeași secție la Universitatea de Vest din Timișoara. Momentan sunt în anul doi la studii doctorale în domeniul Arte Vizuale.

Ești un artist reprezentant al comunității LGBT+. Ce înseamnă asta pentru tine? Cum crezi că iți poți folosi rolul de creator pentru reprezentarea comunității tale și pentru propagarea ideior de acceptare, toleranță și deschidere?

Arta este o unealtă care mă ajută să mă exprim, iar fotografia, care este cea mai apropiată formă de realitatea noastră, are o putere aparte. Indiferent de unde venim, fotografia vorbește toate limbile. Lucrările mele abordează niște teme care reprezintă un obstacol de care mă împiedic aproape zilnic, fie că vorbim despre inegalitate de gen, rasism, homofobie, poluarea planetei, etc. Fac parte din comunitatea LGBT+ (Lesbiene, Gay, Bisexuali, Trans iar plusul include și alte grupuri) iar lucrările mele reprezintă un cadou pentru această comunitate, este felul meu de a lupta pentru drepturile pe care nu le avem, pentru o lume mai bună și tolerantă.

Suntem în preajma zilei de 11 octombrie, care este Ziua Internațională Coming Out. Este important să vorbim despre acest lucru. Tu ai susținut o lucrare de licență care se leaga de această temă și care se bazează și pe experiența personală. Poate mulți tineri vor regăsi în ea curajul pe care îl caută. Spune-ne mai multe despre ea și despre mesajul ei.

Mi-am făcut Coming Out-ul prin lucrarea mea de licență. Coming Out este o expresie din limba engleză care se referă la mărturisirea în public a orientării sexuale. Era pentru prima dată când în fața unor necunoscuți m-am declarat ca fiind gay. Proiectul este compus din șase fotografii printate pe pânză care reprezintă șase persoane din comunitatea LGBT+ purtând măști pe cap. Măștile le-am realizat cu ajutorul tehnicii papier-mâché. Fiecare lucrare are câte o culoare pe fundal iar împreună formează un curcubeu adică culorile steagului gay. Coming Out-ul reprezintă un pas important din viață. Am ales să mă deschid oamenilor din jur tocmai din cauza stereotipurilor care se leagă de persoanele gay. Sunt fiul cuiva, sunt fratele cuiva, prieten, coleg de clasă, vecin, și deorece toți aceștia mă cunosc vor rezona cu mine altfel față de un X sau Y care spune la televizor că este gay.
Ian McKellen spunea: „Nu am întâlnit niciodată o persoană gay care-și regretă Coming Out-ul. În sfârșit, viața începe să aibă sens, atunci când ești deschis și sincer”. Am avut noroc ca familia mea și pritenii mei să mă accepte așa cum sunt, acest lucru a contat foarte mult pentru mine. Profesorii mei știu despre orientarea mea sexuală, la fel șefa mea, colegii de la lucru. Unii m-au acceptat mai repede alții au avut nevoie de timp, ceea ce este absolut ok. Prin acest proiect mi-am dat seama cât de important este să vorbesc despre această temă, mai ales în România și acasă la mine în Serbia. Totodată doresc să încurajez oamenii să nu trăiască în frică, să lupte pentru egalitate.
Am dorit să ard măștile printr-un performance, pe data de 11 Octombrie, Ziua Internaționala a Coming Out-ului. Totuși, am renunțat la această idee, în schimb am ales să reciclez aceste măști, punând accentul pe importanța relației dintre om și natură.

Ești unul dintre artiștii care au fost expuși la Art Safari 2021, în cadrul pavilionului de artă contemporană curatoriat de Raluca-Ilaria Demetrescu. Cum ai cunoscut-o pe curatoare și cum a fost experiența ca artist la Art Safari?

Am avut deosebită plăcere să fac parte din Art Safari 2021 care a avut un success enorm în ciuda pandemiei. Pe Raluca-Ilaria Demetrescu am cunoscut-o mai întâi online pe rețelele de socializare, am păstrat legătura iar apoi ne-am întâlnit în perioada expoziției. Raluca este într-adevăr un Supererou a propus o balanță fantastică între artiști, indiferent de vârstă, sex, etnie, orientare sexuală…toată lumea era acolo, nimeni nu era exclus și totuși exista o armonie minunată între lucrări. M-am simțit ca acasă. Am participat cu două lucrări din seria Coming Out și două lucrări din seria Heartbeat care sunt inspirate de relația strânsă pe care o au frații, în cazul meu, gemenii. Între mine și fratele meu este o diferenţă de 10 minute. Mereu am spus că trăiesc două vieţi, una a mea şi una a fratelui meu. Este greu de explicat.

Îți construiești acum lucrarea de doctorat și asta cred că îți ocupă o mare parte din timp. Ce pregatești, în continuare? Unde poate publicul să se întâlnească cu lucrările tale, în următoarele luni?

Sunt foarte multe teme care merită abordate, totuși, pentru lucrarea mea de doctorat am ales să cercetez scena Drag Queen: artiști de performanță cel mai des de sex masculin, care se îmbracă în îmbrăcăminte pentru femei jucând diverse roluri de gen feminin cu un scop, în primul rând, distractiv. Machiajul lor este deseori exagerat, în culori puternice, poartă peruci și gene lungi pentru efecte dramatice, comice sau satirice. Drag-ul se practică din motive care variază de la auto-exprimare la performance, iar spectacolele includ frecvent sincronizarea buzelor, lip-syncing și dans.

URME este cel mai nou proiect la care am lucrat. Vorbește despre importanța relației dintre om și natură. Proiectul a fost expus la Timișoara, apoi la Arad și în Serbia iar în curând se poate vedea la Lugoj. Lucrez la site-ul meu personal iar momentan mă puteți găsii pe pagina mea de Instagram: adrianoncu.

Post a Comment