TOP

Irina Dragomir: „Dintotdeauna am visat să devin un mare artist, cum am văzut în albumele de artă”

Irina Dragomir, una dintre cele mai apreciate voci ale artei comtemporane bucureștene, ne-a povestit despre ce o inspiră, despre eroinele ei inconfundabile și despre colaborarea începută în 2019 cu Art Safari.

Care a fost momentul când ți-ai dat seama că vrei sa faci artă? Spune-ne despre parcursul tău artistic.

Nu a existat un moment anume în care am avut revelația că vreau să fac artă. Desenez și pictez cu plăcere dintotdeauna și mereu am visat să devin un mare artist așa cum văzusem în albumele de artă. Din păcate, părinții mei nu mi-au încurajat vocația, ceea ce a complicat un pic parcursul meu artistic. Într-un final, după mai mulți ani, la o vârstă puțin mai mare decât cea a studentului obișnuit, mi-am găsit resursele interioare și am dat admiterea la UnARTE. După absolvirea facultății, un alt moment crucial pentru traseul meu artistic a fost participarea la Art Safari 2019. Ulterior acestui eveniment, au urmat și alte proiecte artistice, dar povestea este de abia la început, continunând să se scrie în timp ce vorbim.

Cum te raportezi la anii de facultate? Care au fost cele mai placute și folositoare experiențe, în ceea ce privește evoluția ta ca artistă?

Înainte de toate, cred că trebuie să încep prin a menționa că am absolvit UnARTE București, Secția Pictură, la clasa domnului Alexandru Rădvan.

Facultatea m-a ajutat în foarte multe feluri. In primul rand, mi-am îmbogățit cultura și mi-am perfecționat tehnica de lucru. Totodată, mi-am dat seama unde mă situez în raport cu ce a mai fost înaintea mea și cu ce este în prezent, mi-am clarificat preferințele și înclinațiile, am scăpat de complexe și am încetat să mai idealizez lucrurile. Am devenit mai realista sși mai hotărată și la fel s-a întâmplat și cu pictura mea.

Cele mei plăcute momente au fost cele în care profesorul meu de atelier- Alexandru Rădvan, dădea de înțeles că e mulțumit de ce am lucrat.

Multe dintre lucrările tale au ca figură centrală personajul feminin. Care este legătura ta personală cu aceste personaje și cum îți alegi “eroinele”?

Personajele mele povestesc depre lucruri pe care le-am trăit, le-am gândit sau le-am văzut la oamenii din jurul meu. Sunt o persoană sensibilă și analitică, așa că tot ce vad și aud lasă urme în mine și devine potențial material pentru creația artistică. De multe ori eroinele seamănă cu mine, uneori doar fizic, alteori mai mult de atât.

În 2019 o lucrare de-a ta a fost capul de afiș pentru pavilionul contemporan de la Art Safari, cel mai mare eveniment dedicat artei. Anul acesta a fost aleasă tot o pictură semnată de tine. Te-a ajutat această vizibilitate?

Această expunere a contat enorm pentru mine, însă, dincolo de colaborarile profesionale care s-au legat ulterior, cred că cel mai mare câștig a fost faptul că mi-a consolidat încrederea în abilitățile mele de artist.

Lucrările tale integrează elemente din cultura pop, ceea ce le face să fie foarte actuale, iar publicul să se regăsească ușor în mesajul pe care îl transmit. Care este sursa ta de inspirație?

Trăiesc în prezent și cred în ideea că arta este un martor povestitor al vremurilor, așa că sursa mea de inspirație este viața care se petrece aici și acum. Folosesc tendințele, simbolurile și convențiile foarte cunoscute ale timpului nostru pentru că mi-ar plăcea ca lucrările mele să creeze un dialog cu privitorul, și nu un monolog frustrant într-o limbă necunoscută.

Care sunt planurile de viitor pe care ni le poți împărtăși? Vom vedea, poate, o expoziție Irina Dragomir?

Cu siguranță că atunci când va fi timpul potrivit, veți vedea și o expoziție personală. Momentan sunt foarte mulțumită și extrem de onorată că sunt inclusă în diverse expoziții și proiecte alături de mari artiști pe care îi admir și îi apreciez. Un astfel de proiect care este în curs de derulare acum și care îmi aduce multă bucurie este „Muzeul de la Metrou”. În cadrul acestui proiect călătorii care circulă cu metroul pe magistralele 1 și 3 pot admira reproduceri după două dintre picturile mele, precum și după opere semnate de artiști ca Constantin Piliuță,  Cecilia Cuțescu Storck sau Victor Fota.

Post a Comment