TOP

Carla Szabo: „O formă se poate naște și dintr-o vorbă sau chiar dintr-un gest”

Domeniul bijuteriilor de designer este unul de nișă, pe care încă nu foarte mulți îl cunosc și în care și mai puțini sunt implicați activ. În opinia dvs. ca și creator de bijuterii cu experiență de peste 18 ani, ce îi trebuie unui tânăr designer pentru a reuși în piața din România?

În mare parte, orice business mic este unul de nișă. Bijuteria de autor poate fi considerată o specializare în cadrul designului de produs. Cred că unui tânăr designer i-ar trebui ce îi trebuie oricărui om care pornește de la o idee. În ziua de astăzi orice idee poate deveni un produs și pentru oricine dorește să ducă o idee la materializare, este un drum lung de parcurs. În momentul în care ai o idee te apuci și construiești. Eu am învățat din mers, din aproape în aproape. Partea bună este că acum există școli și cursuri care te ajută în domeniul designului de produs, iar dacă respecți regulile și îți așezi ideea pe o structură stabilă, vei reuși. Le spun mereu studenților mei că, întâi de toate, trebuie să găsească și să izoleze acel filon de aur pe care îl are fiecare în interior. Este vorba despre menirea noastră. Cum îl găsești? Cu siguranță creând ceva ce îți aduce bucurie. De acolo se nasc ideile care au succes.

Bijuteriile de autor sunt piese de investiție personală. Ca lucrări de artă, ele au un concept și spun o poveste, iar ansamblul în care sunt plasate este esențial. Cât de important este ca persoana care cumpără piesa respectivă să înțeleagă și să rezoneze cu bijuteria? Pot bijuteriile de autor să își piardă din impact, dacă sunt purtate de omul nepotrivit?

Nu cred că este nevoie să aleg consumatorii. În momentul în care un om își cumpară ceva, o face pentru că simte să facă asta. Pot să fiu liniștită că cine cumpară, cumpară din dragoste.

Timpurile pe care le trăim au făcut arta foarte accesibilă publicului larg. Care este, în opinia dvs. de creator, relația dintre artă și bijuterii/accesorii, în 2021? Vă inspiră ceea ce se întâmplă pe scena artei internaționale?

Relația dintre artă și om este o relație universală. Este într-adevăr influențată de timpurile pe care le trăim, dar dacă dibuiești esența, arta transcende istoria. Cred că artistului îi este acum teamă de normalitate. Pentru că face confuzie între normalitate și banalitate. În momentul în care vorbești de normalitate, vorbești de acel ceva în care omul se simte confortabil. Mulți fug de acest lucru și aleg să șocheze ca să fie auziți. Eu consider că arta ar trebui să hrănească și să bucure sufletul.

Carla Szabo este un brand care are ca sursă de inspirație natura și pune în primul plan materialele naturale. Având în vedere interesul din ce în ce mai mare din media și online pentru creatorii locali, folosirea materialelor prietenoase mediului și sustenabilitatea, s-a simțit și pe scena locală un interes crescut pentru astfel de piese?

Nici eu nu am fost interesată de materialele naturale din totdeauna. Prima mea colecție a fost din colaje. La materiale naturale am apelat tot timpul, dar ca orice om care trăiește în contemporaneitate, am fost influențată de foarte multe lucruri.

Se simte că lumea are acum mai mult interes în aceste materiale. Mă interesează subiectul reîntoarcerii la natură, dar dintr-o altă perspectivă, oamenii ar trebui sa învețe din nou să trăiască în raport cu natura, cu firescul. Ceea ce vedem în media este un design social, un trend de idei la care poți să afiliezi sau nu, dar în cazul unui designer este important ca acesta să ia în considerare materialele naturale și chiar să creeze materiale. Pot spune că la momentul actual mă interesează trendul de material designers. Mi se pare foarte interesant să explorezi zona în care regândești sursele pentru a crea obiecte. Este o perspectivă nouă asupra unei probleme mai mari, ca aceea a resurselor.

Brandul dvs. oferă posibilitatea de a realiza bijuterii la comandă. Către ce optează oamenii care solicită accesorii personalizate și cum se îmbină cerințele lor cu viziunea artistică Carla Szabo? Au fost situații în care cele două nu se potriveau?

Am spus că vreau să fac un tip de obiect care să fie exclusiv pentru oameni și pentru trăirile lor. Aici a fost momentul în care am început și site-ul actual, care se concentrează pe custom made, un serviciu pe care îl promovez cu prioritate. E important pentru mine ca un om să dețină un obiect în care eu să fiu cea care înlesnește materializarea trăirilor lui, într-un mediu în care el nu reușește să se exprime. Acolo simt cea mai mare bucurie, când stau de vorbă cu un om și îmi povestește despre el. În felul acesta se naște un obiect care este o asociere, ne întâlnim la mijlocul drumului. Încerc totuși ca acest melanj să conțină cât mai mult din persoana care solicită și din povestea ei.

Nu pot spune că au fost situații în care nu ne-am potrivit. Au fost doar unele probleme de comunicare. Am avut lucrări pentru care făceam și 10-12 variante pentru că nu reușeam să comunicăm. O formă se poate naște și dintr-o vorbă sau chiar dintr-un gest al clientului, trebuie să poți să accesezi calea de comunicare potrivită.

Colaborările cu alți designeri români au fost o preocupare constantă. Vom vedea în 2021 mai multe astfel de proiecte? Dar o nouă participare la Săptămânile Modei din marile orașe?

Nu am nimic în vedere, deocamdată. Colaborări nu am mai avut, a fost o anumită perioadă în care am lucrat în zona asta, ultima dată fiind în 2016. Acum sunt în altă dimensiune a lucrurilor, încerc să transmit mai departe ceea ce cunosc în domeniul profesional. În prezent, în cadrul UNARTE Design, predau studenților de anul 2 și coordonez licențe la anul 3, creez bijuterie în atelierul Carla Szabo și am, de asemenea, colaborări pe proiecte de design de produs.

 

 

Post a Comment