Despre expoziția Închipuiri plutitoare de la ETAJ. De vorbă cu Mimi Pleșoianu și Rafaela Bârlădeanu
Săptămâna aceasta mai aveți ocazia să vedeți expoziția artistei Mimi Pleșoianu de la ETAJ artist run space. Până la data finisajului, Propagarta a vrut să afle mai multe despre această lume plină de dulciuri și sclipici, care pare o închipuire, așa cum îi spune și numele, dar pe care artista reușește să o integreze extrem de credibil în realitatea noastră de azi. Am stat de vorbă cu Mimi, reprezentantă a tinerei generații de artiști Bucureșteni, din ce în ce mai apreciați în expoziții, dar și cu Rafaela Bârlădeanu, curatoarea la fel de tânără a proiectului. Împreună, prin Închipuiri plutitoare, expoziția care prezintă cele mai recente lucrări din universul roz al lui Mimi, au reușit să realizeze și un frumos discurs despre relația atât de importantă dintre artist și curator, despre care ne-au povestit chiar ele.
Dulce, roz, dar cu un umor subtil și ironic-inofensiv, aici mă trimit cu gândul imediat lucrările prezentate la noua ta expozitie personală. Dacă ar fi să rezumi într-un cuvânt “închipuirile plutitoare”, care ar fi acela?
M.P: M-am tot gândit cum aș putea formula un răspuns concis și recunosc că nu a fost ușor. Dacă ar fi totuși să aleg un cuvânt anume, cred că aș spune că Închipuirile sunt un univers, un univers al tuturor posibilităților, un univers care a dospit și a crescut treptat luând forma expoziției actuale.
Continui să explorezi poate unul dintre cele mai relevante subiecte în arta de azi: kitch-ul și modul în care el se infiltrează (benign sau nu) în viața noastră. Cum s-a schimbat perspectiva ta asupra lui de-a lungul anilor în care ai abordat acest subiect?
M.P: Inițial totul a început ca un joc: personaje strălucitoare sau grotești dansau pe ritmul creat de mine. Pe parcursul timpului însă, am descoperit cât de vaste și variate sunt înfățișările pe care kitsch-ul le conține. Am realizat cât de relevant este acest subiect în arta și societatea contemporană și mă bucură faptul că văd în ceilalți dorința de intra în jocul meu.
Ce urmează după “închipuiri”? Sperăm că realitatea este cel puțin la fel de roz.
M.P: Realitatea și Închipuirile sunt cei mai buni prieteni și se țin de mână pe malul mării privind apusul. Cred că următorul capitol va fi pe cât de siropos, pe atât de ancorat în realitate. Până atunci însă, vă aștept să vedeți Închipuirile până pe 12 noiembrie.
Când și cum te-ai alăturat proiectului “Închipuiri plutitoare” de la Etaj?
R.B: Încep prin a sublinia cât de minunat este să ai prieteni artiști. Despre proiectul ”Inchipuiri Plutitoare” am inceput sa povestim si sa impartasim idei inca de la inceputul anului. Atentia a fost indreptata catre diferite elemente din aria kitschului si a modului in care am putea contura o noua etapa artistica. Colaborarea cu Mimi, si implicit cu spatiul de la Etaj, a fost o experiență cu adevărat plăcută și provocatoare. Am simtit cum toate ideile pe care le-am pus pe hartie sunt amplificate și valorificate in lucrarile panotate pe fundaluri roz si violet.
În mod evident, Mimi are conturat foarte bine un univers artistic molipsitor, deja recognoscibil pentru mediul artistic bucureștean. A fost asta o provocare in realizarea conceptului curatorial?
R.B: Consider că relația dintre artist și curator este deosebit de importantă atunci când îți propui să organizezi o expoziție, cum este cazul nostru, plină de culoare și arome de vanilie. Întâlnirile și poveștile pe care le-am împărtășit în atelier au avut un impact semnificativ în definirea unui concept curatorial care să pună în valoare noua serie de lucrări expuse la spațiul Etaj artist run space.
Procesul de elaborare a conceptului curatorial a reprezentat o provocare, dar care a fost acompaniată de mult roz. Ne-am dorit să atragem atentia asupra elementelor kitsch, atât olfactiv, cât și senzorial, prin inserțiile prin care lucrările sunt amplificate vizual.
Cu ce idei v-ati dori să plece viziatorii după ce văd expoziția de la Etaj?
R.B: Dorinta pe care am avut-o atunci cand expozitia a fost gata de primirea vizitatorilor, a fost aceea de transfera acest univers ludic si roz, dulce si vanilat, si dincolo de usile spatiului. De asemenea, ne-am dorit sa readucem in prim plan amintirile dulci, într-o estetică contemporană și vibrantă, într-un prezent în care avem atât de multă nevoie de culoare.