Victoria Peev: „Este responsabilitatea noastră să vedem frumosul care ne înconjoară și să păstrăm legătura cu rădăcinile noastre”
Victoria Peev este o artistă din Chişinău ce creează obiecte de decor în tehnici mixte, papier mâché, lut japonez, textile. Lucrările sale a fost expuse în cadrul mai multor expoziții din Bruxelles, Bucureşti şi Chişinău, iar ultimul său proiect, „Soul of Moldova”, este creat din iubire pentru pământurile şi cultura natală ale artistei.
Cum te-ai apropiat atât de mult de strămoșii tăi, de cultura moldovenească? Cine a avut un mare impact în această direcție?
Sunt născută în Moldova, cred că am în sânge dragostea pentru locul în care m-am născut. În copilărie, verile le-am petrecut des în sat. Părinții mei fiind oameni de artă, mereu adunau obiecte vechi și diferite lucruri frumoase în casa. Cred că Dumnezeu a pus în fiecare om dragostea pentru pământul pe care s-a născut, doar că este responsabilitatea noastră să vedem frumosul care ne înconjoară și să păstrăm legătură cu rădăcinile noastre.
Ce reprezintă textura pentru tine? Este asta un fel de reminiscență?
Textura pentru mine este ceva foarte important, un limbaj, o legătură cu emoțiile, trăirile, sentimentele, de fapt amintirea lor. Este ceva ce nu poți să descrii în cuvinte ci doar să simți. Când eram mică, mă plimbam cu tata, admiram natura, atingeam scoarța copacilor. Până și acum îmi place să ating scoarța copacilor și să simt textura lor.
Cum relaționezi tu cu arta ta? Cum te conectezi la mediul de lucru?
Arta este viața mea. Sunt mereu în proces de creație. Însă atunci când lucrez la ceva, îmi place să fiu singura în atelier și să mă concentrez pe lucrul acela ore la rând.
Există cu adevărat diferențe majore între arta predată în România/Moldova și cea din SUA? (din prisma unui Studies Instructor, desigur)
Probabil există diferenețe în metodele de predare dar consider că limbajul artei e la fel peste tot. Transmiți ce simți.
Crezi ca arta ta va schimba vreodată lumea?
Tare sper! Poate dacă nu va schimba, va atinge inimile și va deschide sufletele. Primesc multe mesaje cu reacțiile pozitive ale oamenilor după ce vizitează expoziția sau văd lucrările mele într-un spațiu. Ele mă bucură și mă inspiră să creez mai departe.
Cum faci față criticilor?
Depinde de la cine vine critica. În primul rând, eu sunt cel mai mare critic pentru mine. Sunt persoane la care eu țin mult și chiar le rog să critice obiectiv și cu argumente, sunt prietenii mei din domeniul arte și părerea lor contează pentru mine oferindu-mi o altă perspectivă. Celelalte critici nu pot să spun că nu mă ating, dar încerc să caut argumente și dacă la baza lor nu stă nimic, trec peste ele.
Ce proiecte noi vei aduce în viitorul apropiat?
Acum lucrez la un proiect, o expoziție cu un subiect care mi-e foarte drag. Este de fapt o colaborare. Rolul meu este să creez ambientul necesar pentru a pune în evidență cămășa moldovenească, IA. Va fi prezentată o colecție de cămăși cusute manual, iaru creez spațiul în care ele vor fi expuse și obiectele de decor.
Ce sfat i-ai da unui artist care deşi are talent, îi este greu să aleagă această cale?
Să facă ceea ce simte inima lui.
Dacă este în perioada când este nevoit să muncească în alt domeniu ca să se întrețină și arta nu îi aduce un venit, oricum să creeze în fiecare clipa liberă. Artist te naști și nu ai cum să scapi de menirea asta.
Să muncească foarte foarte mult!
Să își urmeze visurile și să realizeze toate ideile pe care le are.
Mereu să experimenteze .
Să nu lase mâinile în jos când nu îi reușește ceva.
Să păstreze copilul din el, să vadă lumea pozitiv.
Să se inspire de la natură.
Orice nu s-ar întâmpla, e spre bine!
Multă muncă!