
Artiștii preistorici care pictau în peșteri sufereau de halucinații
Un nou studiu făcut de CNN arată că artiștii preistorici care pictau în peșteri alegeau să se priveze de oxigen atunci când pictau. Lipsa oxigenului provoacă hipoxie, iar dacă stai prea mult în starea asta încep să apară halucinații.
Artiștii își induceau această stare pictând în locurile cele mai întunecate și adânci ale peșterilor și luminând peretele pe care lucrau cu ajutorul focului. Focul folosește resurse de oxigen ca să ardă și automat limitează resursele de aer din locul respectiv, astfel apărând hipoxia.
„Pictorii făceau asta pentru a se conecta cu natura și cu opera în sine. Ei nu alegeau un model pe care îl <așterneau> la întâmplare pe un perete al unei peșteri. Era, de fapt, invers. Atunci când se găsea un loc perfect ca și <planșă>, se concepea desenul. Cel mai important era locul și nu imaginea.”, a declarat Ran Barkai, profesor de arheologie preistorică la Tel Aviv University.
Reprezentații CNN au declarat că studiul continuă și investighează să afle de ce era importantă prezența copiilor când se făceau picturile și dacă oamenii cavarnelor aveau un grad de toleranță mai ridicat la lipsa oxigenului.