
Ceasurile Jaeger-LeCoultre care spun povestea unor picturi „pierdute”
Jaeger-LeCoultre a lansat recent o colecție de ceasuri, Reverso Tribute Enamel Hidden Treasures, care aduce în prim-plan lucrările a trei pictori: Gustave Courbet, Vincent van Gogh și Gustav Klimt. Fiecare ceas este realizat din aur alb și curea din piele de aligator negru. Lucrările despre care s-a crezut inițial că au fost pierdute, „View of Lake Léman” a lui Courbet, „Sunset at Montmajour” a lui Van Gogh și „Portrait of a Lady” a lui Klimt, au fost minuțios reproduse pe reversul ceasurilor Jaeger-LeCoultre.
Stabilit la sfârșitul anilor 1800 la La Tour-de-Peilz, un oraș situat pe Lacul Léman (Lacul Geneva) din Elveția, Gustave Courbet a fost inspirat de peisajele în continuă schimbare. Artistul a surprins în lucrarea „View of Lake Léman”, în tonuri luminoase de albastru și alb, mișcarea norilor și a luminii pe suprafața lacului. După 15 ani de la moartea lui Courbet, în 1895, un localnic al orașului Granville din Normandia a dat Muzeului de Artă trei lucrări, printre care și „View of Lake Léman”. După cel de-al Doilea Război Mondial, acestea au fost mutate în depozit, unde au fost uitate timp de 70 de ani. Ani buni după aceea, un expert a declarat că toate cele trei lucrări fie erau falsuri, fie greșit atribuite lui Courbet. În cele din urmă, în 2017, Bruno Mottet, expert în Gustave Courbet, a confirmat originalitatea lucrării.
Perioada pe care a petrecut-o Van Gogh în sudul Franței, din 1888, a marcat începutul unei perioade productive de maturitate artistică. „Sunset at Montmajour”, o lucrare în care artistul a surprins vegetația din Provența și lumina înainte de apus, este un exemplu al încercării artistului de a reda natura în moduri noi. În 1908, un industriaș și colecționar norvegian a cumpărat lucrarea, iar la scurt timp o cunoștință i-a confirmat faptul că nu ar fi fost autentică. Prin urmare, colecționarul a pus lucrarea în pod, acolo unde a fost uitată, până după moartea sa. După o încercare de autentificare de către Muzeul Van Gogh din Amsterdam, lucrarea a fost considerată falsă, până când, în 2013, i s-a confirmat autenticitatea, după ce experții Muzeului au examinat lucrarea din nou, iar testele chimice au demonstrat că pigmenții se potriveau cu cei de pe paleta lui Van Gogh din Arles.
În ceea ce privește lucrarea „Portret of a Lady” a lui Gustav Klimt, în timpul unor pregătiri pentru o expoziție, în 1997, aceasta a fost furată de la Galeria de Artă Modernă Ricci Oddi, din orașul Piacenza, Italia. În cele din urmă, în 2019, grădinarii care curățau iedera de pe un perete exterior al galeriei au descoperit un panou metalic care, la deschidere, a scos la iveală o cavitate în care se afla o pungă ce conținea pictura „pierdută”. Lucrarea este foarte importantă, pentru că o studentă la arte a descoperit că artistul o pictase peste un alt portret, care se pare că fusese „pierdut” din 1912.