TOP

Cele mai așteptate expoziții ale anului 2023

Cum prima zi lucrătoare din Noul An tocmai ce a trecut, iar noi am început să ne revenim la treburile noastre și să ne regăsim confortul în scaunele de la biroul de lucru, am început să ne gândim deja și la ceea ce ne așteaptă în 2023. Se anunță multe expoziții și evenimente artistice interesante, răspândite în toată lumea, iar începutul anului este un prilej bun de făcut planuri. Noi, cei de la Propagarta, am făcut (cu greu) o selecție de 10 expoziții, dintre cele mai atrăgătoare, ce urmează să se deschidă publicului în următoarele luni.

Nu putem începe mica noastră listă altundeva decât la Londra, acolo unde publicul interesat de artă va avea un an cu adevărat palpitant. În data de 25 ianuarie se va deschide instalația imersivă creată de artistul britanic David Hockney, intitulată David Hockney: Bigger & Closer (not smaller & further away). În vârstă de 85 de ani, Hockney este deja de mult timp unul dintre cei mai populari și bine vânduți artiști din lume, iar noua expoziție va aduna vizitatori din toată lumea. Instalația propune publicului un adevărat show, o experiență multisenzorială orchestrată de Hockney, care a realizat o compilație din picturile sale faimoase, lucrări mai puțin cunoscute, dar și creații noi, și de compozitorul Nico Muhly, care a creat special o coloană sonoră care să acompanieze proiecțiile. În timpul schow-ului care durează 50 de minute, publicul va fi ghidat chiar de vocea lui Hockney, care narează comentariile personale asupra lucrărilor și a modului de a lucru. Instalația continuă practica experimentală a artistului, care lucrează constant cu noile media, pe care le folosește pentru a augmenta experiența picturilor sale, dar și pentru a crea noi lucrări. Unul dintre instrumentele sale preferate de lucru a fost, în ultimii ani, iPadul, cu care creează desene digitale pe care le folosește, mai apoi, în combinație cu fotografia și arta video. Instalația lui Hockney va fi on view între 25 ianuarie și 23 aprilie 2023, în spațiul nou-deschis Lightroom, din Londra.

La Victoria & Albert Museum la Londra se va putea vedea, începând cu data de 10 februarie, expoziția dedicată sculptorului renascentist italian Donatello. Evenimentul este realizat în parteneriat cu alte instituții culturale foarte importante, care au împrumutat din propriile colecții lucrări ale sculptorului, pentru a fi reunite la V&A. Intenția expoziției este de a reîmprospăta perspectiva publicului contemporan asupra lui Donatello, dar și de a evidenția modurile în care sculptura acestuia a influențat viitoarele generații de artiști. Expoziția poate fi vizitată până în data de 11 iunie 2023.

Tot la Victoria & Albert Museum, anul acesta vom avea parte de o retrospectivă a creațiilor vestimentare ale celebrei Gabrielle (Coco) Chanel. Este un eveniment foarte important pentru lumea modei, pentru că vor putea fi văzute piese de colecție, ce fac parte din colecții particulare. Expoziția urmărește modul în care au evoluat creațiile lui Coco Chanel de-a lungul vieții sale, dar, și mai important, felul în care aceste creații au avut un impact ireversibil asupra modei feminine. Desigur, evenimentul este realizat în parteneriat cu casa Chanel, dar și cu Museum of the City of Paris și Palais Galliera.

Victoria & Albert Museum, Londra

Rămânem tot în lumea modei pentru a trece în revistă show-ul anunțat de Metropolitan Museum of Art New York: Costume Institute Exhibition va găzdui în 2023 expoziția Karl Lagerfeld: A Line of Beauty. Evident, este vorba despre o mult așteptată retrospectivă a impresionantei cariere de 60 de ani a designerului de origine germană Karl Lagerfeld, care a deținut, pentru o lungă perioadă de timp, funcția de director creativ al caselor de modă Chanel și Fendi. Celebrul designer s-a stins din viață în data de 19 februarie 2019, retrospectiva asupra carierei sale fiind planificată încă de atunci, dar amânată de pandemia de coronavirus. Desigur, și conceptul tematic al celui mai important eveniment monden al anului, Met Gala, va fi identic cu tematica expoziției organizate de Costume Institute. Retrospectiva Lagerfeld va putea fi vizitată între 5 mai și 16 iulie 2023.

The Museum of Modern Art New York a anunțat, pentru anul 2023, deschiderea expoziției Georgia O’Keeffe: To See Takes Time, care va avea loc între 9 aprilie și 12 august. Continuând trendul internațional al redescoperirii carierelor artistice ale unor figuri feminine cheie ale secolului XX, MoMA propune vizitatorilor o privire mai apropiată asupra lucrărilor mai puțin cunoscute ale artistei: creațiile pe suport de hârtie, cu adevărat modelatoare pentru practica și gândirea sa artistică.

Revenind în Europa, anul 2023 aduce o expoziție premieră: o privire aproape completă asupra operei maestrului picturii olandeze, Johannes Vermeer. Unul dintre ei mai importanți pictori ai secolului al XVI-lea, Vermeer este se numără printre cei mai enigmatici artiști din istoria artei. Avem, în prezent, de la Vermeer, doar 35 de lucrări cu paternitate sigură, verificabilă. 28 dintre ele se vor vedea, pentru prima dată reunite la un loc, la Rijksmuseum, începând cu 10 februarie 2023. Desigur, expoziția va reuni lucrările considerate astăzi capodopere, precum Fata cu cercel de perlă sau Lăptăreasa. Aveți timp să ajungeți la Amsterdam pentru a le vedea până în data de 4 iunie 2023.

Rijksmuseum, Amsterdam

Royal Academy of Arts din Londra a anunțat că marea retrospectivă Marina Abramovic va avea loc toamna aceasta, între 23 septembrie și 10 decembrie, după 3 ani în care evenimentul a fost amânat din cauza pandemiei. Expoziția se anunță a fi una extrem de cuprinzătoare în ceea ce privește practica artistei, compusă atât din fotografie, video, obiecte și instalații, cât și artă performativă, pentru care este extrem de recunoscută. Artiști mai tineri, ce lucrează deja cu arta performativă, vor reconstitui, live, cele mai importante performance-uri ale lui Abramovic, pentru ca publicul să poată experimenta din nou emoțiile generate de aceste show-uri rămase în istorie.

Rest Energy, Ulay & Marina Abramovic, 1980

Și la noi în țară se vor deschide, în 2023, expoziții foarte importante. În luna februarie se redeschide Art Safari, care a pregătit pentru anul acesta trei sezoane expoziționale, toate extrem de atrăgătoare, atât în cea ce privește arta românească, dar și internațională. Vom putea vedea expoziții dedicate artiștilor români Ion Theodorescu Sion, Constantin Artachino și Corneliu Baba, dar și expoziții de grup ce reflectă tendințele artei contemporane din România. Expozițiile realizate în parteneriat cu muzee din Europa vor aduce la București mari maeștri ai impresionismului spaniol, arta conceptuală a lui Marcel Duchamp, fotografii faimoase de la The National Portrait Gallery din Londra și o expoziție dedicată istoriei poșetelor și accesoriilor de brand, venită de la Victoria and Albert Museum.

În data de 25 septembrie se deschide, la Muzeul de Artă Recentă din București, expoziția Efectul Picasso. Vor fi reunite 100 de lucrări semnate de Pablo Picasso, dar și de artiști români care au fost inspirați de artistul spaniol. Evenimentul este realizat în colaborare cu Muzeul Picasso din Paris și se înscrie în lista expozițiilor ce marchează 50 de ani de la moartea lui Pablo Picasso, organizate în 38 de instituții internaționale. Ultima expoziție personală Picasso care s-a văzut în România a fost în 1968, după ce fostul stat comunist și-a declarat o independență mai mare față de Moscova, făcând loc în istorie unor ani de așa-zisă relaxare culturală. De atunci, s-au mai văzut la noi lucrări pe suport de hârtie realizate de Pablo Picasso, dar integrate într-o expoziție cu mai mulți artiști spanioli, la Art Safari. Pe lângă lucrări semnate de Picasso vom vedea, la MARe, și lucrări ale artiștilor români Florin Mitroi, Horia Bernea, Ion Grigorescu, Alin Gheorghiu, Octav Grigorescu, Sorin Ilfoveanu și Constantin Piliuță, între alții.

Poate cel mai așteptat eveniment cultural al anului 2023 din România, cu care și încheiem mica noastră listă, este expoziția Constantin Brâncuși de la Timișoara. Evenimentul intitulat Brâncuși: surse românești și perspective universale este încadrat în programul cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, și va fi curatoriat de Doina Lemny, unul dintre cei mai recunoscuți specialiști în arta lui Brâncuși. Începând cu 30 septembrie 2023, vom putea vedea la Muzeul de Artă din Timișoara o selecție de peste 100 de opere ale marelui sculptor modern, multe dintre ele pentru prima dată în România. Expoziția este organizată cu sprijinul Art Encounters, dar și al Institutului Francez, care a facilitat comunicarea între muzeul timișorean și Centre Pompidou de la Paris și Tate Gallery din Londra, care vor împrumuta lucrări.

Brâncuși Atelier, Centre Pompidou

Post a Comment