
Celebra pictură Samson și Dalila n-a fost pictată de Rubens conform unui program de inteligență artificială
Samson și Dalila, o pictură din secolul al XVII-lea, atribuită până acum lui Peter Paul Rubens, maestru al barocului flamand, este subiectul unor controverse legate de autenticitatea sa.
Pictura face parte din colecția unuia dintre cele mai mari muzee din lume, National Gallery din Londra, care a cumpărat lucrarea în 1980, pentru 2.5 milioane de dolari, într-o licitație Christie’s. De 40 de ani, muzeul se mândrește cu expunerea tabloului cu un subiect inedit. Acum, însă, inteligența artificială confirmă unele suspiciuni pe care mai mulți istorici de artă le-au avut, până acum, în legătură cu tabloul.
O nouă tehnologie, experimentală, bazată pe un algoritm de scanare a fiecărui centimetru pătrat al lucrării, a realizat o analiză a lucrării, iar rezultatele au arătat o probabilitate de 91% ca pictura să nu îi aparțină lui Rubens. Algoritmul funcționează prin comparație, iar în cazul de față, inteligența artificială a folosit alte 148 de lucrări ale maestrului, pentru a putea oferi un rezultat.
Carina Popovici, cercetătoarea care s-a ocupat de studiul lucrării și de trecerea ei prin acest algoritm, precum și cofondatoarea companiei suedeze Art Recognition, a declarat că este „cea mai mare probabilitate pe care sistemul a rezultat-o până acum”, asupra unei lucrări despre care unii specialiști aveau deja niște suspiciuni. „Am fost șocați. Am repetat analiza, ca să fim siguri că nu am făcut greșeli. Toată lucrarea, fiecare centimetru a ieșit, însă, ca fiind fals” a spus ea.
Rămâne de văzut cum va reacționa National Gallery la acest studiu, până acum declarând, prin purtătorul de cuvânt, că va lua în considerare toate studiile științifice realizate asupra lucrării din patrimoniul său.