
Kristaps Ancāns și Corina Apostol aduc un curcubeu virtual deasupra Bucureștiului
Artistul letono-britanic Kristaps Ancāns aduce, în toamna aceasta, începând cu 1 septembrie, un Curcubeu virtual deasupra Bucureștiului. Proiectul numit Polar Rainbow, realizat în colaborare cu Asociația ACCEPT și curatoriat de Corina Apostol, în prezent curatoare la Tallinn Art Hall, propune o sculptură în mediul Realității Augumentate, creată de Ancāns, în scopul de a crește gradul de conștientizare asupra importanței respectării drepturilor omului și a recunoașterii drepturilor comunității LGBTQIA+.
Curcubeul virtual se întinde de-a lungul meridianului 26E de la Polul Nord la cel Sudic, și poate fi văzut în București, România, precum și în alte locații din Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania, Belarus, Ucraina, Bulgaria, Turcia, Arhipelagul Grecesc, Zimbabwe, Botswana.
Pentru a lua parte în proiect și pentru a vedea curcubeul creat de artist, cei interesați pot descărca aplicația pentru dispozitive smart, special concepută pentru acest proiect. Ea se numește Polar Rainbow App și se găsește atât pe App Store, cât și pe Google Play. Aplicația a fost dezvoltată în acest sens de către artist, în colaborare cu Platvorm, un studio de vizualizare a datelor din Tallinn, Estonia.
Proiectul Curcubeul Polar este produs în colaborare cu Tallinn Art Hall, Programul Europa Creativă al Uniunii Europene și Fundația Capitală a Culturii de Stat Letonă, fiind susținut de numeroase organizații susținătoare ale LGBTQIA+.
Cu ocazia prezenței Curcubeului pe cerul virtual al Bucureștiului, Propagarta a vorbit cu artistul inițiator al proiectului, Kristaps Ancāns, și cu Corina Apostol, care ne-au explicat mai multe despre începuturile inițiativei, dar și despre importanța acestui tip de demers artistic și umanitar internațional.
Când a început proiectul Curcubeul Polar și de unde a plecat ideea lui?
KA: Ideea s-a născut în urmă cu câțiva ani, dar a luat forma definitivă vara trecută. Cu ceva timp în urmă, am descoperit că curcubeele nu există la Polul Nord sau Sud și mă întrebam unde și cum ar trebui să se manifeste curcubeul. Am decis să unesc ambele locuri în care curcubeul nu există așa cum îl știm noi, iar tehnologia RA (realitate augumentată) a fost un instrument perfect din punct de vedere conceptual și al mediului artisitc pentru a susține acest proiect. Proiectul este inspirat de „Lanțul Baltic al Libertății” din 1989, când aproximativ două milioane de oameni din Estonia, Letonia și Lituania și-au unit mâinile pentru a forma un lanț uman. Ca o demonstrație politică pașnică, lanțul s-a întins pe 690 de kilometrii peste granițele țărilor respective în timpul dizolvării Uniunii Sovietice. Curcubeul este un simbol inspirațional, precum și un simbol al solidarității.
CA: Curcubeul Polar a fost lansat în Times Square, New York pe 1 iunie anul acesta, în colaborare cu Times Square Arts și în onoarea Lunii Mândriei (Pride Month), care marchează aniversarea Rebeliunii de la Stonewall. Curcubeul a fost vizibil în oraș și de-a lungul liniei de meridian 74W timp de o lună. Pentru noi, a fost important să conectăm proiectul cu istoria mișcării pentru drepturile LGBTQIA+, să amplificăm vizibilitatea acestei comunități în lume și, în același timp, să sărbătorim tot ceea ce a fost realizat, astfel încât să avem cu toții libertatea de a fi noi înșine. A fost primit cu mult entuziasm de grupurile locale de advocacy și de publicul din New York. Pentru această locație, am contactat organizații culturale și pentru drepturile omului de-a lungul meridianului 74W, care, la rândul lor, au răspândit mesajul curcubeului către comunitățile lor, din Canada până în Chile. Am fost foarte mișcați de răspunsul copleșitor la proiectul nostru și de munca uimitoare pe care o fac partenerii noștri pentru a susține și sprijini persoanele queer de pretutindeni. În același timp, în ultima săptămână a proiectului, am aflat despre decizia antidemocratică a Curții Supreme din SUA de a reversa Roe vs. Wade – decizia din 1973 care a făcut ca accesul la avort în SUA să fie un drept constituțional – arătând cum multe lucruri se pot schimba negativ într-un moment.
Acest eveniment ne-a întărit convingerea că mai este mult de lucru.
De ce este important să încurajăm în spațiul public astfel de manifestări de susținere a egalității în drepturi a oamenilor, mai ales în țări Est Europene?
KA: Cred că nu putem ignora procesele politice care se întâmplă în lume, iar în ultima vreme evenimentele nu au fost foarte însorite. Ceea ce îmi place foarte mult la curcubeu este că este o formă care poate fi citită ca un obiect pe cer, o structură socială și o formă de activism. Prin aplicația Curcubeu Polar (Polar Rainbow), apar curcubeele, iar acest lucru aduce de cele mai multe ori un zâmbet pe fețele celor care îl văd.
Curcubeul Polar schimbă forma de percepție a celui care îl privește. De exemplu, pentru copil, el este un obiect luminos, colorat, pe cer cu care să se joace, iar pentru comunitatea LGBTQIA+ este un simbol al sprijinului. Răspunzând la a doua jumătate a întrebării – este important nu numai în țările est-europene care oferă mai puțin acces la educație în această chestiune. Am văzut ce s-a întâmplat în luna iunie în multe state din SUA – legile pot fi anulate și ne pot trimite cu decenii înapoi în timp. În ultimele două luni, am discutat cu diverși oameni cât de periculoasă poate fi tăcerea. Putem fie să construim această lume, fie să trăim în lumea care este construită pentru noi. Cred că a rupe tăcerea este deja o declarație.
CA: Decizia noastră de a aduce curcubeul peste București, în parteneriat cu Asociația ACCEPT, a fost tocmai pentru că am citit despre discuțiile politice recente de interzicere a subiectelor LGBTQIA+ în școli, și chiar în spațiile publice. De obicei, 1 septembrie marchează începutul anului școlar și prin acest gest ne dorim să fim solidari cu cei care protestează împotriva ca astfel de proiecte antidemocratice să devină lege. Din Statele Unite până în Polonia și Ungaria, astfel de mișcări reacționare au pus copiii în pericol, interzicându-le să învețe despre identitatea lor de gen sau despre portretele familiilor LGBTQIA+ în școli. Ca româncă, îmi doresc să nu continuăm pe această cale dăunătoare și să vedem mai multă acceptare, înțelegere, compasiune și fericire în societate. Proiectul de artă al lui Kristaps este un instrument artistic important pentru a ne implica în aceste conversații și a ne imagina o cale diferită prin experiența curcubeului.
Cât timp va putea fi văzut Curcubeul LGBTQ deasupra Bucureștiului și care sperați să fie traseul său în continuare?
CA: Curcubeul este vizibil peste o locație în care simțim că este necesar să intervenim, una sau două luni, după care îl rotim peste un alt meridian. De obicei, cercetăm fiecare locație și teritoriile de-a lungul aceleiași linii în prealabil, analizând moduri specifice în care curcubeul poate face diferența și poate crea o conversație interesantă și modalități noi de conectare. De obicei, anunțăm următoarea locație aproape de data lansării.
Ce rol a jucat RA în dezvoltarea acestui proiect? Povestiți-ne putin despre ceea ce este în spatele rezultatului frumos pe care îl vom putea vedea pe cer.
KA: După cum am menționat anterior, tehnologia RA joacă un rol important ca instrument conceptual și tehnic. Am reușit să unesc atât Polul Sud, cât și Polul Nord printr-un curcubeu și să îl fac accesibil pentru cei mai mulți oameni de pe această planetă. Aplicația Polar Rainbow, care este disponibilă atât pe dispozitivele IOS, cât și pe Android, a fost dezvoltată în strânsă colaborare cu studioul de vizualizare a datelor Platvorm și în cadrul proiectului internațional de cercetare bazat pe practica artistică, „Beyond Matter”. Această formă imaterială a artei ne aduce la conversația despre vandalism și demolarea monumentelor publice, care se întâmplă acum din nou în Europa de Est și de Vest și nu numai. Cred că un bun exemplu sunt actele violente de ardere a sculpturilor cu curcubee din Polonia, în spațiile publice. “Polar Rainbow” este o operă de artă publică, cu toate acestea, este foarte dificil să o deteriorezi și să îi subjugi mesajul.