TOP

În vizită la Gorzo: Continuous Studio – Workspace la SAC Malmaison

Cât de des mergem în atelierul unui artist care ne place?

Sunt multe motive pentru care publicul larg, în general, nu ajunge într-un atelier de creație, ba mai mult, într-un atelier al unui artist foarte cunoscut. De cele mai multe ori nu știm unde se află atelierul, apoi nu știm care ar fi un bun moment să îl vizităm, ce întrebări să punem, cât de mult să stăm și la ce lucrări să ne uităm mai insistent. Cei de la SAC au eliminat din ecuație, pentru noi, toate aceste probleme, lăsându-ne câteva zile total liberi în atelierul unui artist.

Nu trebuie uitat, însă, că sunt puțini oameni care pot crea cu spectatori. Și care pot, eventual, răspunde la întrebări despre lucrări în timp ce așteaptă să se usuce vopseaua pe pânză, înainte să pună următorul strat. Gorzo a decis că poate să facă acest lucru. Practic, ne-a chemat să îl vedem lucrând, timp de o săptămână și jumătate, în atelierul său mutat în spațiul SAC de la Atelierele Malmaison. Între 28 septembrie și 9 octombrie am putut să intrăm în Workspace, să îi punem întrebări, să îl antrenăm la discuții sau doar să ne uităm curioși în timp ce scoate din el, pe pânză sau pe hârtie, monștrii colorați pe care îi recunoaștem: Gorzo!

Continuous Studio de la SAC este un proiect care are un precedent în cariera lui Grozo. Primul atelier pe care l-a deschis publicului larg, în spațiul unei galerii, a fost în 2019 la Slag Gallery în New York. A lucrat, câteva zile, în mod public, la lucrările care urmau să participe în expoziție. Experiența vizitatorului s-a extins, astfel, de la o simplă întâlnire cu câteva lucrări terminate, la întâlnirea cu pânza albă, neprietenoasă, cu haosul de culori și substanțe, cu pensulele și instrumentele de creație, cu schița, cu gestul și cu timpul pe care îl are o lucrare până ajunge pe perete. E foarte interesant să poți spune relaxat, la vernisaj, că lucrarea din cutare colț sau rând fost făcută chiar sub ochii tăi.

Întrebându-l pe Gorzo, în atelier la SAC Malmaison, de unde i-a venit ideea unui studio deschis, în care lucrează înainte de expoziție, ne-a răspuns simplu, din experiența lui de ani: la vernisaj nu ai niciodată timp să duci o discuție până la capăt cu cineva. Vernisajul ar trebui să fie acel eveniment la care întâmplă schimbul (de priviri, de idei, de energie) între artist și public, fie el avizat sau neavizat, cunoscut sau necunoscut. Gorzo a vrut, prin atelierul său deschis, să dea mai mult timp pentru această transfuzie extrem de importantă. Și am înțeles, din câte ne-a povestit, că au venit la el în spațiul de creație oameni din toate mediile, de la ingineri până la teologi, de la tineri la bătrâni, de la studenți la arte până la foști colegi din Rostopasca, cu nume la fel de prezente în arta contemporană ca al lui.

Ideea a fost pusă în practică și a avut succes. Rămâne să vedem rezultatul muncii și ideii lui Gorzo, lucrările, expoziția, dar și ce a înțeles lumea din săptămânile astea cu zile lungi de muncă, într-un atelier deschis. Ne vom lămuri în partea a doua a proiectului, Exhibition, care va avea vernisajul duminică, în data de 10 octombrie.

 

Post a Comment