TOP

IA detectează detalii indescifrabile de către oameni într-un tablou de Rafael

Inteligența artificială (IA) poate fi instruită să observe detalii în imagini care scapă ochiului uman. Acum, o rețea neurală de IA a identificat ceva neobișnuit în legătură cu un chip dintr-un tablou realizat de Raphael: de fapt, nu a fost pictat de Rafael. Chipul în discuție aparține Sfântului Iosif, aflat în partea stângă sus a tabloului cunoscut sub numele de Madonna della Rosa (sau Madonna cu trandafirul).

De fapt, cercetătorii au dezbătut pe larg dacă tabloul este sau nu originalul lui Rafael. În timp ce este nevoie de dovezi diverse pentru a concluziona proveniența unei opere de artă, o nouă metodă de analiză bazată pe un algoritm de IA s-a alăturat celor care cred că cel puțin unele din tușe au fost realizate de alt artist.

Cercetători din Marea Britanie și SUA au dezvoltat un algoritm personalizat de analiză bazat pe lucrările pe care le cunoaștem ca fiind rezultatul măiestriei artistice a maestrului italian. „Folosind analiza detaliată a caracteristicilor profunde, am folosit imagini cu picturi autentificate ale lui Rafael pentru a instrui computerul să recunoască stilul său într-un mod foarte detaliat, de la tușe, paleta de culori, umbrire și fiecare aspect al lucrării”, spune matematicianul și informaticianul Hassan Ugail de la Universitatea din Bradford, Marea Britanie. „Computerul vede mult mai profund decât ochiul uman, până la nivel microscopic.”

Procesele de învățare automată necesită în mod obișnuit instruirea pe o mare varietate de exemple, ceea ce nu este întotdeauna disponibil în cazul lucrării de o viață a unui singur artist. În acest caz, echipa a modificat o arhitectură pre-antrenată dezvoltată de Microsoft numită ResNet50, împreună cu o tehnică tradițională de învățare automată numită Mașină de Vectori Suport.

Metoda a dovedit anterior o precizie de 98% în identificarea picturilor lui Rafael. De obicei, este instruită cu imagini complete, dar aici echipa i-a cerut să analizeze fețele individuale.

În timp ce Madonna, Copilul și Sfântul Ioan par a fi create de mâna lui Rafael, nu este cazul Sfântului Iosif. Cercetătorii notează că în dezbaterile anterioare cu privire la autenticitatea tabloului, chipul lui Sfântul Iosif a fost considerat mai puțin bine realizat decât celelalte fețe din cadru. „Când am testat della Rosa ca întreg, rezultatele nu au fost concludente”, spune Ugail. „Așa că am testat părțile individuale și în timp ce restul picturii a fost confirmat ca fiind a lui Rafael, chipul lui Iosif a fost cel mai probabil identificat ca nefiind a lui Raphael.”

Giulio Romano, unul dintre discipolii lui Rafael, ar fi putut fi responsabil pentru al patrulea chip, dar asta nu este deloc sigur. Este încă un exemplu al tehnologiei moderne care dezvăluie secretele picturilor clasice – de data aceasta cu ajutorul IA.

Madonna della Rosa a fost pictată pe pânză în perioada 1518-1520, susțin experții. Abia în anii 1800, criticii de artă au început să suspecteze că Rafael nu ar fi pictat întreaga lucrare. Acum, aceste suspiciuni au fost aproape cu siguranță confirmate, deși echipa de cercetare din spatele studiului subliniază faptul că această IA va ajuta experții în artă în viitor, în loc să-i înlocuiască.

Post a Comment