TOP

Instalația care te invită să experimentezi efectele schimbărilor climatice

În luna octombrie, stația King’s Cross din Londra a găzduit instalația Pollution Pods a artistului Michael Pinsky. Expusă inițial într-un cadru natural în Norvegia în 2017, instalația itinerantă a fost vizitată de peste 30.000 de persoane în diverse orașe ale lumii, fiind mutată ulterior la Glasgow pe perioada Conferinței ONU privind schimbările climatice.

Cinci domuri geodezice interconectate invită publicul să experimenteze diverse medii înconjurătoare ce reproduc condițiile climatice a cinci orașe din lume. Arhitectura acestora a fost inspirată de domurile lui Buckminster Fuller, create în prima jumătate a secolului trecut pentru a asigura adăpost sustenabil în fața dezastrelor. În fiecare cameră se pot simți o calitate variabilă a aerului, mirosuri neplăcute, temperaturi înalte și concentrații ridicate de ozon, monoxid de carbon sau dioxid de sulf. Primul dom simulează condițiile atmosferice din Tautra, în Norvegia: aerul curat de aici devine criteriu de comparație pentru ceea ce urmează. Traseul continuă cu atmosfera din Londra, unde aerul este plin de gudron. În New Delhi, orașul cu unul dintre cele mai mari niveluri de poluare a aerului din lume, vizibilitatea este scăzută și temperatura ridicată. În camera ce imită situația din Beijing, este pregnant mirosul de sulf, iar în São Paolo, nivelul ridicat de ozon din aer face ochii să lăcrimeze.

Traseul vizitatorilor se încheie în punctul din care aceștia plecaseră: domul cu aer curat din Tautra. După ce au epxerimentat mediile puternic poluate, contrastul cu această ultimă cameră evidențiază efectele drastice ale schimbărilor climatice provocate de om asupra mediului nostru înconjurător. Pus față în față cu mirosurile neplăcute și ceața provocată de poluare, publicul este invitat să reflecteze asupra acestei probleme urgente și asupra posibilelor soluții la nivel atât individual, cât și colectiv.

 

Post a Comment