Ion Bârlădeanu și marele colaj al vieții sale
Dacă vorbim despre arta colajului, în repertoriul românesc mai amplu de expresie artistică, din epoca postbelică până în cea contemporană, există un nume care apare în mintea tuturor: Ion Bârlădeanu.
Acum, după plecarea artistului din lumea de aici, am face bine să ne amintim de cariera lui cu o poveste impresionantă, dar și de contribuția pe care a avut-o ca reprezentant al colajului Pop Art.
Ion Bârlădeanu s-a născut la 6 august 1946. Ca artist a fost descoperit abia în 2008. Timp de 40 de ani și-a câștigat existența din tot felul de alte meserii, care mai de care mai interesante: a fost tăietor de stuf, docher în portul din Constanța, gropar în cimitirul “Sf. Vineri” din București, pietrar, pictor de biserică de sat și paznic la Casa Poporului. A fost și lipsit de libertate, fiind încarcerat 3 luni de zile, pentru o infracțiune inventată, cum se obișnuia: “parazitism social”?! După 90, a trăit din selectarea deșeurilor menajere și serviciile pe care le făcea locatarilor din blocul în al cărui ghenă de gunoi se refugia.
Talentul său nativ extraordinar, care nu a avut nevoie de o educație plastică adâncă pentru a se defini ca absolut original, a fost descoperit de artisul Ovidiu Feneș, care l-a recomandat lui Dan Popescu, Galeria H’art. Așa a expus Ion Bârlădeanu pentru prima dată la 62 de ani, la București. Capitalei noastre i-au urmat Basel, Londra și Paris, colajele sale intrând apoi în mari colecții de artă, publice și private.
Viața sa încercată, de scenariu, a devenit un film documentar, sub numele de “The World According to Ion B.” care a obținut premiul Emmy International la categoria Arts Programming.
Astăzi, ne amitim de Ion Bârlădeanu, de povestea vieții lui, de îndrăzneala artei lui cu subiect politic suculent, amuzant în context contemporan și de capacitatea extraordinară de narator al timpului său, narator la firul ierbii.