
Muralele gimnaziale ale lui Aurel Tar
Născut în Sebeş-Alba, Aurel Tar a studiat la Universitatea de Arte și Design Cluj (promotia 1997). Începând cu anul 2000 este artist vizual activ în București, unde a participat la expoziții personale și proiecte de grup. A semnat și câteva expoziții în străinătate, la Tel Aviv, Moscova, Liverpool sau Istanbul. Cea mai recentă expoziție personală, „Flight Connections”, a avut loc la Palatul Mogoșoaia, în 2021. De aproape trei ani, Aurel Tar este profesor de artă la Școala Gimnazială din Ciocănești, localitate în care locuiește. Iată câteva rânduri scrise chiar de el pentru Propagarta, despre proiectul de artă murală la care lucrează zilele acestea, alături de elevii săi.
„Luna octombrie a anului 2022 este punct de reper temporal pentru începerea proiectului mural de la Școala Gimnazială Ciocănești. Mă găsesc aici în calitatea de profesor de educație plastică, încă din toamna anului 2020, atunci când pandemia a limitat într-o oarecare măsură parcursul meu pur artistic. Situată în apropierea metropolei bucureștene, comuna Ciocănești are în componență câteva sate, precum Ciocănești, Urziceanca și Vizurești, localități aflate pe cursul râului Colentina aproape de granița județelor Dâmbovița și Ilfov.
Meseria de profesor în învățământul gimnazial nu este deloc ușoară, mai ales când te califici la locul de muncă. Lucrul cu elevii este destul de sinuos și plin de imprevizibil, trebuie să știi și să poți anticipa direcțiile în care evoluează lucrurile în plan școlar și pe cât posibil să ai temele făcute. Nici ca pictor muralist nu pot spune că am o experiență în spate, eu m-am format în segmentul artistic clasic, „pictură de șevalet”. Așa că derularea unui proiect mural în interiorul unei școli, pentru mine, este rezultatul mai multor suprapuneri: interacțiunea cu proiecte care susțin dotarea școlilor cu o bază materială actualizată, dorința corpului profesoral de a avea o școală decorată după modele văzute pe rețelele de socializare, dorința elevilor de a picta, pictura ca formă de divertisment și dorința mea de a experimenta domeniul artistic al picturii murale de interior.
Primul pas în acest sens l-am făcut în toamna anului 2022 într-o sală de clasă destinată comunicării și limbilor străine moderne (franceză și engleză) de la școala din Ciocănești. În munca de documentare pe care am făcut-o, în parte cu colegele profesoare implicate, m-am inspirat din câteva elemente de identitate vizuală urbană. De exemplu, pentru limba franceză, un detaliu din arhitectura art nouveau al stației de metrou Metropolitain_Place des Abbesses_Paris, iar pentru engleză o parafrază vizuală a simbolului Underground Londra, cărora le-am adăugat niște semne grafice populare românești. La sugestia unei colege am inserat un detaliu zoomorf, o pasăre, un citat vizual preluat de la ilustratoarea română Aitch și câteva ”tweet-uri frangleze”, versuri extrase din cântecul For Me Formidable al lui Charles Aznavour. Fiind un proiect test, aportul elevilor la transpunerea și realizarea pe perete a proiectului a fost unul ceva mai limitat. Doar mici suprafețe din acest mural au fost ”porțiuni de antrenament” pentru elevii doritori.
În primăvara anului 2023 am început un alt proiect la școala din Vizurești, locația fiind clădirea unui vechi conac boieresc transformat de-a lungul vremii în școală. Drumul pe care îl parcurg săptămânal trece printr-un peisaj rural dâmbovițean care uneori mă duce cu gândul la peisajele artistului englez John Constable. La Vizurești este de remarcat efortul conducerii de a da vigoare procesului de învățare, prin transformarea unuia dintre spațiile de la demisol într-o sală de lectură, dotată cu mobilier nou prin ajutorul unor sponsori implicați în programe sociale. Și aici a apărut necesitatea de a crea o identitate vizuală a comunității de elevi ”VIZU”, o compoziție formată din primele patru litere ale numelui localității. Am apelat tot la citatul vizual, interpretând litere extrase din miniaturile medievale europene. Ca fapt divers, în primăvara anului 2017, tot datorită unor programe sociale, comunitatea satului Vizurești a fost vizitată de către Prințul Charles, actual rege al Marii Britanii, punctul de întâlnire cu oamenii acestor locuri fiind chiar această școală miniaturală.
Încurajat de aceste prime experiențe reușite, de implicarea comunității, dar și de entuziasmul elevilor, am continuat proiectul nostru de artă murală luna trecută, din nou în incinta școlii din Ciocănești. De data aceasta, demersul artistic a fost ceva mai didactic, iar implicarea elevilor a fost mai consistentă. Am solicitat elevilor să schițeze desenul literelor necesare compoziției noastre, mizând pe imaginația bogată a vârstei lor. Rolul meu este de a mixa tendințele sugerate de către elevi în calitate de profesor observator și să transpun proiectul în realitate în calitate de artist coordonator, spațiul vizat fiind holul de la parterul școlii. În fotografiile care însoțesc aceste scurte însemnări de profesor și artist puteți observa cum am repartizat sarcinile de lucru, în așa fel încât toți elevii să se poată exprima artistic. Cel mai probabil acest proiect se va încheia în decembrie 2023.
Între timp, se mai conturează deja un mic proiect mural dedicat compozitorului român Ciprian Porumbescu. De fapt, acest proiect este prilejuit de concursul regional cultural-artistic care-i poartă numele și care se va desfășura la școala Vizurești în primăvara anului 2024, an de la care îmi doresc să readucă o ”echilibrare a balanței școală-artă” în viața mea.”