
O instalaţie impresionantă atrage atenția asupra defrișării masive a pădurilor tropicale
Instalaţia „Artificial Green by Nature Green 2.0” a artiştilor Kei Imazu şi Bagus Pandega combină pictura, biotehnologia și ingineria mecanică în realizarea unui peisaj artificial care atrage atenţia asupra uneia dintre cele mai mari catastrofe ecologice actuale: defrişarea masivă a pădurilor tropicale pentru a face loc culturilor de palmier de ulei.
Pictura lui Kei Imazu este conectată printr-o pensulă la o pompă de apă şi la un dispozitiv electronic modular care, prin intermediul a două microfoane de contact citește oscilaţiile electromagnetice ale unui arbore de palmier și îl procesează într-un semnal care reglează mișcarea mașinii. Astfel, mişcările pensulei sunt declanşate şi dictate de starea palmierului, pentru a deforma şi, în cele din urmă, pentru a şterge peisajul forestier. Palmierul este expus la rândul lui unui ecran LED pe care rulează imagini distorsionate şi pixelizate cu urangutani care și-au pierdut habitatul natural.
„Pădurile tropicale din Sumatra, Kalimantan și Papua din Indonezia sunt distruse masiv pentru a fi înlocuite de plantaţii de palmieri de ulei, amenințănd supraviețuirea a mii de organisme, provocând eroziunea terenului și inundații”, declară Kei Imazu pe pagina sa de Instagram.
Instalaţia celor doi artişti face parte din expoziţia „Mapping the Land/Body/Stories of its Past” deschisă în Tokyo, la galeria Anomaly, între 2 Octombrie şi 7 Noiembrie şi care reuneşte o serie de picturi de mari dimensiuni ale artistei Kei Imazu. Puteți urmări un video cu instalația aici
FOTO: Keizo Kioku, Anomaly Gallery