TOP

O lăcustă a rămas prinsă într-o pictură de Van Gogh

Vincent van Gogh picta într-o dumbravă plină cu măslini când o lăcustă i-a sărit pe planșă. Maestrul ori nu a observat, ori nu l-a interesat și a continuat să-și vadă de treabă creând unul dintre cele mai frumoase peisaje ale sale.

Lucrarea, „Olive Trees” (1889) care se află în posesia Muzeului de Artă Nelson-Atkins din Kansas City, Missouri a fost pictată chiar lângă azilul unde se afla internat artistul. Acesta a acceptat să se interneze în luna mai a anului 1889, chiar după ce își mutilase urechea, dar a pus două condiții.

Prima: la fiecare masă să primească câte o jumătate de litru de vin, iar a doua: să i se dea voie să picteze în afara sanatoriului.

Experții muzeului Nelson-Atkins împreună cu cei de la Van Gogh Museum au studiat lucrarea mai bine de 8 ani de zile pentru a identifica exact cum a fost creată. Pe lângă procesul creator, folosind un microscop ultraperformant au descoperit capul și unul dintre picioarele unei lăcuste poziționate în partea de jos centru-dreapta a lucrării. Lăcusta nu a făcut nici un fel de „deranj” picturii, ceea ce înseamnă că în momentul „aterizării” era deja moartă.

În galeria de mai jos puteți vedea încercuit unde se află rămășițele insectei.

 

Post a Comment