TOP

Peste 70% dintre reprezentanții noii generații de artiști declară că activitatea le-a fost afectată în contextul pandemiei – o analiză DIPLOMA 2021

DIPLOMA 2021 a realizat un studiu în interiorul comunității de artiști, arhitecți, designeri și creatori din România, despre modul negativ în care pandemia a afectat activitatea în aceste domenii. Rezultatele studiului arată clar că sistarea activităților fizice publice și mutarea în online a cursurilor, workshop-urilor, chiar și a vernisajelor și expozițiilor a dezechilibrat industria creativă privitor la mai multe aspecte, de la cel financiar la cel social.

Analiza a fost realizată pe un eșantion de 322 de absolvenți din ultimii 4 ani ai facultăților cu profil vocațional-creativ din întreaga țară și este prezentată în contextul orgănizarii DIPLOMA 2021, festivalul noii generații de artiști, arhitecți și designeri români, cu obiectivul de a înțelege mai bine
provocările și nevoile pe care aceștia le au în industrie.

Printre cele mai importante aspecte ale studiului se numără cel social, care a avut poate cel mai mult de suferit în urma pandemiei. Lucrurile esențiale pentru dezvoltarea carierei sau pentru parcursul artistic pentru un absolvent la început de drum, au fost menționate, de către participanți, în această ordine: contextele pentru expunerea lucrărilor (74%), asigurarea unor spații de lucru (70%), participarea la evenimente de
networking formale și informale (65%), respectiv participarea la conferințe și workshop-uri dedicate (63%).

În ceea ce privește aspectele financiare, administrative și business-related, rezultatele studiului au fost și ele concludente: 63% dintre cei chestionați și-ar fi dorit să cunoască, încă de pe băncile facultății, noțiuni legate de antreprenoriatul creativ, urmat de aptitudini multidisciplinare (colaborarea cu alte speciălizari sau departamente), noțiuni legale, cunoștințe de marketing, respectiv chestiuni financiare, de branding și networking.

Studiul s-a ocupat și de absolevnții de facultăți cu profil creativ-artistic, iar rezultatele au arătat că 68% dintre absolvenții facultăților cu profil vocațional-creativ vor să lucreze pe piața din România. Alte țări preferate de tinerii artiști sunt: Germania, Belgia și Olanda.

Alte procente care au rezultat din studiul DIPLOMA au arătat că aproximativ 42% dintre respondenți sunt deja angajați, iar media în care un absolvent de arhitectură, artă sau design se angajează în Romania este de 1-2 ani. Dintre cei angajați, peste jumătate lucreaza chiar în domeniul pentru care s-au pregatit în facultate, în timp ce 25% sunt angajați într-un domeniu care nu are legatură directă cu studiile.

DIPLOMA 2021, festivalul noii generații de artiști, arhitecți și designeri romani, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank, mai poate fi vizitat până pe 17 octombrie, la Combinatul Fondului Plastic din București.
La ediția de anul acesta, sunt prezentate peste 92 de lucrari ale noului val de talente din industriile creative, din 16 specializări diferite: de la arhitectură la modă, de la design de interior la ceramică, de la artă murală la scenografie.

Post a Comment