
Pictura lui Adrian Ghenie, „The Death of Charles Darwin”, vândută cu 6 milioane de dolari la Sotheby’s Hong Kong
Lucrarea „The Death of Charles Darwin”, realizată de Adrian Ghenie în 2013 a fost vândută, seara trecută, pentru 6,09 milioane de dolari la licitația organizată de Sotheby’s la Hong Kong.
Tabloul a fost expus la Pace Gallery New York, de unde a fost achiziționat pentru prima dată de un colecționar, care a vândut acum lucrarea prin Sotheby’s. Picturile lui Adrian Ghenie sunt apreciate de către toată scena artei internaționale, sunt prezente în colecții de artă din toată lumea și se vând la licitații cu prețuri sutelor de mii sau milioanelor de dolari.
Charles Darwin apare pentru prima dată în picturile lui Ghenie în 2011, când realizează lucrarea „Self-Portrait as Charles Darwin”. Chipul lui Darwin a devenit apoi o temă recurentă în creație, iar lucrarea tranzacționată seara trecută este una dintre cele mai apreciate reprezentări ale biologului în opera artistului contemporan.
„Explorând ideea de „sine” și identitate în lucrările sale începând cu 2010, Ghenie încorporează chipurile recunoscute ale figurilor istorice – inclusiv Adolf Hitler, Vladimir Lenin și Vincent Van Gogh – în picturile sale, prezentând un amalgam excepțional de personal și istoric. Printre cele mai iconice picturi ale creației sale sunt cele în care îl reprezintă pe Charles Darwin și moștenirea lui ambiguă, așa cum s-a văzut în prima expoziție la Pace Gallery la New York în 2013, New Paintings și din nou în 2015, când artistul a dedicat Pavilionul României de la ediția 56 a Bienalei de la Veneția descoperirilor revoluționare ale lui Darwin și identității europene postbelice.
Scrutând teoria evoluției a lui Darwin, Ghenie este interesat în mod deosebit de moștenirea lui Darwin. Criticul și curatorul Mark Gisbourne explică: „Pentru Ghenie, celebrul om de știință evoluționist britanic reprezintă o altă mare figură „before and after”: există o viziune asupra lumii înainte de Darwin și o altă viziune asupra lumii după aceea” (Mark Gisbourne, „Decizii baroce : Lumea inflexionată a lui Adrian Ghenie ”, în Juerg Judin (ed.), Adrian Ghenie, Ostfildern, 2014, p. 36). Mai exact, Ghenie este interesat de concepțiile greșite ale darwinismului social și de noțiunea de „supraviețuire a celui mai puternic” care s-a născut din ideile sale de teorie evoluționistă, folosite pentru a confirma abuzurile grave în domeniile eugeniei, degenerării și teoriilor eredității. Într-un interviu cu curatorul și istoricul de artă Magda Radu, Ghenie descrie: „Marx a venit din Darwin. Mișcarea de eugenie a venit de la Darwin, iar mișcarea de eugenie a condus la darwinismul științific și de aici la nazism. Ideea că există o lume materială și nimic altceva și că lucrurile sunt produsul evoluției, a fost esențială pentru marxism. Acolo, totul este faptic; nimic nu este transcendental. Și pentru naziști, supraviețuirea celui mai potrivit, a rasei puternice – acestea au fost ingredientele pe care s-a bazat ideologia nazistă. Și eliminarea celei mai slabe verigi, care le-a alimentat doctrina rasistă și antisemită.” – selecție de text din catalogul online Sotheby’s, unde este prezentată lucrarea.