
Picturi religioase rusești fac subiectul unei noi expoziții permanente la Galeriile Uffizi
La Galeriile Uffizi s-a deschis „Muzeul Icoanelor Rusești”, o expoziție permanentă cu 78 de picturi religioase din secolele XVI-XVIII. Expoziția se desfășoară acum în patru săli de la Palazzo Pitti, deschise publicului pentru prima dată după ce frescele de secol XVII, care le împodobesc, au fost proaspăt restaurate. Picturile nu au mai fost expuse public din secolul al XVIII-lea, fiind păstrate în depozit – în mare parte datorită dimensiunii mari a colecției Uffizi.
Expoziția „răspunde nevoii de astăzi de a extinde oferta culturală pentru un public din ce în ce mai eterogen, dornic să exploreze contexte mai puțin cunoscute”, a declarat curatorul Uffizi, Daniela Parenti.
Considerată a fi cea mai veche colecție de acest gen din afara Rusiei, grupul de picturi a aparținut, inițial, marilor duci de Medici și a apărut pentru prima dată într-un inventar al posesiunilor familiei la începutul anilor 1600. Următoarea dată când colecția a apărut în inventar a fost în 1761, moment în care ramura familiei Medici dispăruse, iar Casa de Lorena preluase controlul asupra Toscanei și Palazzo Pitti. În această etapă ulterioară, majoritatea operelor de artă au intrat în colecție, în mare parte datorită împăratului Francisc I.
Printre cele mai notabile piese din colecție se numără un calendar al sărbătorilor religioase ortodoxe care înfățișează peste 100 de scene în miniatură și o pictură din 1728 a artistului rus Vasily Gryaznov, singurul autor cunoscut din această colecție.
„Apropierea icoanelor rusești din Capela Palatină devine o metaforă pentru o punte confesională între ortodocși și catolici care reamintește rădăcinile spirituale comune și schimburile culturale frecvente dintre Italia și Rusia care au avut loc de-a lungul secolelor și încă persistă”, a adăugat directorul Uffizi, Eike Schmidt.