Portrete în mozaic inspirate din cultura africană
În zilele noastre, artiștii experimentează noi metode prin care să se exprime. Un exemplu în acest sens este Charis Tsevis, designer vizual, cunoscut pentru complexitatea lucrărilor sale în mozaic digital. Portretul este tema de predilecție a artistului grec, printre modelele sale aflându-se cântăreți, președinți ai Statelor Unite ale Americii sau sportivi internaționali.
Pentru Charis Tsevis, limbajul vizual al continentului african este puternic și original, reflectând un loc ideal pentru arta sa. Pasionat de cultura africană, Charis Tsevis a prezentat în anul 2016 o primă serie de lucrări intitulată The African bricks, cărămida reprezentând pentru artist un simbol al creativității. Prezentată anul acesta, cea de-a doua parte a acestei serii este grăitoare pentru sursa continuă de inspirație pe care artistul o găsește pe continentul african, unde a călătorit de mai multe ori. Aceste lucrări urmăresc conceptul casei din cărămizi, tip „cutie de chibrituri”, pe care Tsevis l-a întâlnit în câteva localități africane, dar mai ales în cazul casei lui Nelson Mandela.
În recenta serie The African bricks, poeta și scriitoarea Amanda Gorman se află printre persoanele cunoscute cărora artistul le-a realizat portretul, denumit And still I rise, după o poezie a Mayei Angelou. Keznamdi, artist reggae jamaicano-american, a reprezentat și el un model pentru două portrete.
Prin îmbinarea unui ansamblu de simboluri reprezentate de texturi și modele în culori vibrante, evocatoare pentru spațiul african, mozaicul lui Tsevis oferă o unitate vizuală.
„Este o altă serie de colaje care folosesc modele, texturi, țesături, broderii, hârtie și orice alt material care reflectă pasiunea și frumusețea Africii”, a mărturisit Charis Tsevis pe site-ul său.