TOP

Rămas bun artistului și profesorului Vladimir Șetran

Galeria AnnArt a făcut public anunțul decesului unuia dintre cei mai apreciați artiști pe care-i reprezintă, Vladimir Șetran. Cu o carieră de peste 6 decenii, cu sute de expoziții în țară și în străinătate, contribuția extrem de însemnată a artistului pentru arta contemporană românească, precum și pentru reprezentarea ei în afara țării, este acum amintită și celebrată în lumea artei.

Născut în 1935, la Dăncăuți, astăzi un sat ce aparține Ucrainei, Vladimir Șetran a urmat cursurile Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București și i-a avut ca îndrumători pe Ion Marșic și Alexandru Ciucurencu. Debutând în 1957, sub pseudonim,  succesul nu a întârziat să apară, iar cariera sa a început să prindă contur prima oară în expoziții din țară. A accesat, la scurt timp, deschiderea către Occident, prezentând lucrări la „Bienala tinerilor artiști” de la Paris, din 1963, iar apoi la Edinburgh, în 1965. Aceste două prime manifestări artistice pe plan extern au pavat drumul către recunoaștere internațională, iar lucrările sale au continuat să circule, fie în expoziții de grup sau personale, în Europa și pe continentul american. Ultima expoziție a avut-o în București, în 2020, la Galeria AnnArt, și a fost numită „Scrisori de dragoste”. Lucrările lui Vladimir Șetran sunt prezente în colecții muzeale din România și din străinătate: Franța, Austria, Germania, Statele Unite, Turcia, Liban sau Marea Britanie.

Opera sa este impresionantă prin originalitate și prin dorința de experiment. Vladimir Șetran a fost deopotrivă pictor figurativ, pictor abstract, grafician și desenator, și a abordat atâtea teme de creație cât poate cuprinde curiozitatea, spiritul ludic și harul artistic.

Pe lângă cariera apreciată de artist, Vladimir Șetran a fost și unul dintre fondatorii departamentului de Design de la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, secția ființând și astăzi datorită eforturilor profesorilor întemeietori de a arăta importanța studiului acestei discipline în cadrul mai larg al învățământului artistic. După 1990, Șetran a fost, timp de 15 ani, un iubit profesor și șef al catedrei de Design, formând generații de artiști.

Galeria AnnArt face publică și invitația de a aduce un ultim omagiu artistului: „Familia invită pe cei ce l-au cunoscut și l-au iubit pe Vladimir Șetran să își ia rămas-bun marți 1 februarie, ora 12, în grădina Bisericii Adormirea Maicii Domnului, str. Pitar Moș nr. 16, din București. Participanții sunt rugați să nu poarte doliu negru, ci orice veșmânt sau accesoriu albastru.”

Post a Comment