Recordurile pieței de artă în 2021
Așa cum se întâmplă în fiecare an, zilele de dinainte de Anul Nou sunt dedicate marcării celor mai interesante evenimente care s-au întamplat în anul ce tocmai se sfârșește. Pentru piața de artă, asta înseamnă alcătuirea listelor cu recordurile care s-au atins în licitații. Am făcut și noi o trecere în revistă a sumelor record fabuloase de pe piața internațională, dar ne-am uitat și în plan local, să vedem ce și cu cât s-a cumpărat în 2021.
Anul acesta, piața de artă internațională a avut parte de o oarecare revenire, după 2020. A fost atins, din nou, pragul de 100 de milioane de dolari pentru o singură vânzare. De asemenea, lumea a fost luată prin surprindere de sumele exorbitante care s-au oferit pentru arta digitală, NFT-uri, despre care s-a vorbit, în 2021, mult mai mult decât despre artiștii contemporani cei mai apreciați până acum.
Topul celor mai mari sume oferite în licitațiile din lume este dominat, bineînțeles, de cele mai cunoscute nume de artiști ale ultimelor două secole și ale Renașterii italiene. Pe locul întâi se află Pablo Picasso, a cărui lucrare „Femme assise près d’une fenêtre (Marie-Thérèse)” s-a vândut la Christie’s, în luna mai, pentru 103,4 milioane de dolari. Pictura realizată în 1932 este pe locul 5 în topul celor mai scumpe lucrări Picasso, vândute la licitație.
Jean-Michel Basquiat este pe locul al doilea în top, cu lucrarea vândută pentru 93 milioane de dolari la Christie’s, “In This Case” din 1983. Recordul de piață al artistului este 110 milioane de dolari, realizat în 2017.
Pe locul trei se află mestrul renascentist Sandro Botticelli, cu o lucrare realizată între 1470 și 1480, printre ultimele din lume care s-au aflat în colecții private. “Young man Holding a Roundel” a obținut 92 milioane de dolari în ianuarie 2021, la Sotheby’s. Surpinzător este faptul că anul acesta, Botticelli a depășit de aproape 9 ori recordul său precedent, care era de 10,4 milioane de dolari. Lucrarea vândută în ianuarie este acum pe locul doi în topul celor mai scumpe lucrări ale vechilor maeștri vândute vreodată, după Salvator Mundi, bineînțeles.
În topul celor mai scumpe opere de artă vândute anul acesta la licitație se regăsesc nume extrem de familiare, care reușesc să fie prezente în topuri ani la rând: Mark Rothko, Alberto Giacometti, Jackson Pollock, Cy Twombly, Vincent van Gogh și Claude Monet. Surpriza de pe piața internațională s-a poziționat pe locul 8 în topul celor mai mari sume oferite la licitații: Beeple, cu un NFT, “Everydays: The First 5000 Days”, care a șocat pe toată lumea când s-a vândut pentru 71 milioane de dolari. Această vânzare, la doar câteva luni după ce conceptul de artă digitală s-a popularizat, îl plasează pe Beeple în top 5 cei mai scump vânduți artiști în viață.
O vânzare ceva mai dificil de încadrat a fost realizată recent, în decembrie 2021. Bineînțeles că obiectul ei este o lucrare digitală, dar, de data aceasta, ea a fost împărțită în 312,686 mii de fracțiuni care au fost cumpărate de 28,983 de colecționari din toată lumea. Vânzarea NFT-ului (sau a NFT-urilor) a avut loc în decursul a două zile. Practic, “lucrarea” se multiplica pe măsură ce cumpărătorii achiziționau fracțiuni. Dacă facem un calcul și adunăm într-o sumă finală tot ce au oferit cumpărătorii de artă digitală pe platforma care a organizat vânzarea, Nifty Gateway, rezultatul este unul foarte problematic, pentru că l-ar face pe creatorul NFT-ului, Pak, cel mai scump vândut artist în viață și l-ar plasa înaintea lui Jeff Koons, care deține recordul din 2019. NFT-ul lui Pak se numește, în mod foarte sugestiv, “Merge”.
La noi în țară, Ion Țuculescu a avut în licitații 5 lucrări care s-au adjudecat cu peste 50.000 de euro, cea mai mare sumă oferită fiind de 140.000 de euro și o lucrare de Adrian Ghenie s-a adjudecat, în martie, pentru 155.000 de euro.
Nicolae Grigorescu nu a mai depășit, în 2021, pragul de 100.000 de euro, cel mai mare preț plătit pentru o lucrare fiind de 80.000 de euro. Pe Grigorescu l-a depășit Gheorghe Petrașcu, cu două naturi statice care au obținut 85.000, respectiv 80.000 de euro în licitații, fiind vorba despre două lucrări care au fost prezente și în restrospectiva de anul trecut de la Art Safari.
Tonitza a avut în 2021 trei lucrări care au trecut de pragul de 100.000, un Cap de copil, un portret al fetei sale și un nud.