TOP

Sunt NFT-urile o sursă de poluare majoră?

A apărut o nouă teorie despre NFT-uri: că acestea ar polua și că amprenta lor de carbon este foarte mare.

În primul rând trebuie să explicăm ce înseamnă amprenta de carbon. „Amprenta de carbon, denumită și amprenta CO2, reprezintă totalitate emisiilor de gaze cu efect de seră pe care o organizație, un eveniment, produs sau o persoană le produce intr-un anumit interval de timp.”, sursa carbonexpert.ro.

Cum s-a ajuns la teoria cu poluarea? Artist și activist pentru combaterea încălzirii globale, Joanie Lemercier, a emis o teorie prin care afirmă că monedele digitale, în speță Bitcoin și Ethereum, generează cantități uriașe de dioxid de carbon. Iar cum aceste monede sunt folosite la tranzacționarea NFT-urilor, automat NFT-urile devin surse majore de poluare.

Joanie și-a vândut câteva lucrări prin platforma Nifty Gateway și a încercat să afle ce amprente de carbon generează operele sale. Pentru acest lucru a apelat la compania Offsetra, care a și inventat o unealtă de măsurare a dioxidului de carbon folosit la tranzacțiile cu criptomonede, și a aflat că o lucrare NFT pe care a vândut-o, generează 80 de kilograme de CO2.

Lemercier împreună cu alți artiști printre care și Memo Akten au început să facă, cu resurse proprii, audituri pentru amprentele de carbon ale NFT-urilor. Astfel, au descoperit că NFT-ul muzicianului Grimes care s-a tranzacționat pe 28 februarie, generează 122 de tone de carbon.

Se pare că demersul a făcut ceva vâlvă, iar Ethereum a anunțat că într-un viitor cât de cât apropiat va lansa moneda Ethereum 2.0 care va fi eco friendly.

Poluare criptomonedelor vine din felul în care sunt create acestea. Procedeul se numește „minare” și solicită valori uriașe de curent electric pentru a alimenta toate aparatele (computere, plăci video, ventilatoare etc.) care produc monede digitale.

Ce știm cu siguranță este că o pictură pe pânză nu va polua în nici un caz mai mult ca un NFT. Așa s-a gândit probabil și Mohammed Bin Salman când a dat 450.000.000 de dolari pe „Salvator Mundi” și nu s-a avântat să cumpere lucrarea lui Beeple.

Post a Comment