
Un nou obiectiv turistic la Florența pentru pasionații de istoria artei
Când vizitezi Italia, întotdeauna simți că există ceva nou de explorat. De la ruinele recent accesibile ale Romei, Acra Sacra di Largo Argentina, la recenta redeschidere a Via dell’Amore în Cinque Terre, fără a menționa descoperirile continue din Pompei, lista atracțiilor este într-o evoluție constantă. Chiar atunci când crezi că ai văzut totul, întotdeauna există un motiv să te întorci.
Printre cele mai recente motive pentru a vizita se află un sit istoric în Florența, care tocmai au devenit accesibil publicului. Este vorba despre un secret recent dezvăluit – o cameră „ascunsă” care se spune că adăpostește opere ale renumitului maestru al Renașterii italiene, Michelangelo. Acest spațiu subteran, descoperit acum aproape 50 de ani sub Capela Medici din Basilica San Lorenzo, se crede că ar fi servit drept refugiu pentru Michelangelo timp de două luni în 1530. În această cameră intimă, se presupune că și-a lăsat amprenta, decorând pereții cu zeci de schițe. Pe 15 noiembrie, camera a devenit în sfârșit accesibilă publicului. Fugind de mânia Papei Clement al VII-lea din cauza relației sale tensionate cu familia Medici, se crede că Michelangelo a căutat refugiu aici în timpul asediului pe care papa (care era și el membru al familiei Medici) l-a condus împotriva Florenței în 1530.
Camera secretă a fost descoperită în 1975 de Paolo Dal Poggetto, fost director al Capelei Medici. Inițial confundată cu o simplă zonă de depozitare pentru cărbune, abia când s-au găsit desene cu cărbune și cretă pe pereți, Dal Poggetto a simțit că această cameră ascunde mai mult decât se vede la prima vedere. După săptămâni de muncă meticuloasă, tencuiala a fost îndepărtată cu grijă, iar Dal Poggetto a avut dreptate când pereții au dezvăluit opere de artă asemănătoare cu capodoperele renumite ale lui Michelangelo. Unii cercetători speculează că acești pereți au servit ca pânză pentru schițarea ideilor pentru proiecte viitoare.
Desenele găsite în cameră, inclusiv referințe la lucrări precum capul lui Laocoon, statuia lui David și fresce similare celor care decorează tavanul Capelei Sixtine, precum și alte sculpturi și picturi, sunt încă examinate de criticii de artă înainte de a fi atribuite în totalitate lui Michelangelo. Cu toate acestea, este în continuare o colecție impresionantă de artă renascentistă. „În momentul în care intri în acea cameră, pur și simplu rămâi fără cuvinte”, a declarat pentru New York Times Paola D’Agostino, directorul Muzeului Bargello, o instituție care supervizează proiectul din Capela Medici. „Pe măsură ce ochii îți se adaptează la lumina difuză a camerei, începi să vezi toate desenele diferite și toate straturile diferite”, a adăugat ea.
Camera a rămas interzisă vizitatorilor timp de decenii din cauza îngrijorărilor legate de spațiul strâmt și accesul printr-o scară îngustă, care prezenta riscuri de siguranță și de potențială deteriorare a desenelor. Cu toate acestea, acum camera este deschisă în mod experimental până la sfârșitul lunii martie a anului viitor. Vizitatorii trebuie să-și rezerve vizita în avans, iar accesul este limitat la 15 minute per grup. Costă 20 de euro de persoană, pe lângă taxa de 10 euro percepută pentru intrarea în muzeul principal și o taxă de rezervare de 3 euro (33 euro în total).