TOP

Expoziția personală a lui Beaver, Grey Area, marchează cel de-al 200-lea eveniment organizat de Celula de Artă

Joi, 11 aprilie, în cadrul Combinat Open Doors, a avut loc vernisajul expoziției personale „Grey Area” a artistului Beaver.

Deschiderea expoziției a marcat, totodată, cel de-al 200-lea eveniment organizat de Celula de Artă, unul dintre cele mai active proiecte de tip artist-run din București, care promovează în moduri inovative și interesante pentru publicul larg creațiile unor artiști tineri, ce îmbogățesc semnificativ peisajul artei contemporane românești.

Așa cum ne-a obișnuit, Beaver ne invită din nou în universul său jucăuș. Asemenea celebrelor cuvinte „life is like a box of chocolates, you never know what you’re gonna get”, și lucrările expoziției te plimbă printr-un spectru emoțional larg, de la calmitate, amuzament, chiar râs copios, până la sentimente ambigue, ironice, de răzvrătire, furie sau resemnare.

„Grey Area” este un univers care vrea să te absoarbă. Te provoacă. Se joacă. Există dezinhibat. Încalcă regulile intenționat. Este un contrapunct. Te irită zâmbind. Este prieten cu pop-artul.  Îmbrățișează o estetică „highbrow kitsch” – cum declară chiar artistul – și se mândrește cu asta. Clișeele specifice kitsch sunt modelate cu nesaț în noi și noi forme, ca o plastilină moale, asmuțite de o întrebare provocatoare: „de ce nu?”.

Griul este un refren. Este un teren de joacă. Este un sol fertil pentru orice îl înteresează mai presant pe artist, născând multiple subteme și infinite posibilități. El creează un efect de colaj prin suprapunerea unor forme, ca decupate, care îl fragmentează. El aduce în discuție un duel între culoare și nonculoare, între plat și pictural, parcurgând linia fină dintre armonie și disonanță, ordine versus haos, plăcut versus neplăcut.Andreea-Eliza Petrov

Arădean ca obârșie, Beaver este artist plastic contemporan. A studiat grafica, dar interesele și preocupările lui predilecte au în vizor pictura. În general, pictează în ulei, dar este foarte versatil și cu alte materiale. Tematic și stilistic, este foarte divers : fie lucrează cu meticulozitate și realist, fie puternic abstract. Spectrul său ideatic pornește de la visceralități baroce, trece prin porniri vulgare și ajunge într-un absurd existențial plin de umor.

Celula de Artă este un proiect cultural independent condus de artiști (artist-run), care se manifestă în multiple spații de artă contemporană permanente sau temporare. Proiectul s-a născut din dorința de a promova creatorii de arta emergenți. Majoritatea artiștilor expuși sunt studenți, masteranzi sau proaspăt absolvenți. Criteriul principal în selecția proiectelor este curajul, experimentul, prospețimea și actualitatea temelor abordate.

Celula de Artă a debutat în 2017 ca un spațiu cu deschidere stradală, care și-a propus să permită lucrărilor să evadeze din spațiul clasic al galeriei, pentru a interacționa cu un public nou, care nu obișnuiește să participe la vernisaje; în acest context, nemaiexistând o barieră fizică și temporală între obiectul de artă și privitor, se creează un dialog liber, direct și nonconformist.

Post a Comment