TOP

47 de scurtmetraje internaționale la Animest

A doua săptămână din octombrie aduce cu sine cea de-a 16 ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest. În perioada 8-17 octombrie, pasionații de animație vor putea urmări în premieră titlurile anului, într-o formulă inovativă, hibridă: programul festivalului se va desfășura deopotrivă pe ecranele cinematografelor din București, cât și pe platforma de streaming a Festivalului. Astfel, filmele vor putea fi văzute de pretutindeni din țară.

Selecția festivalului, care reunește nume proaspete cu autori consacrați, cuprinde 47 de scurtmetraje din 27 de țări, printre care Pakistan, Argentina sau Madagascar, din cele 1850 înscrise la ediția de anul acesta. Perioada de pandemie pare să fi influențat industria filmului de animație și din punct de vedere cantitativ, având ca efect creșterea numărului de proiecte realizate. Aceasta face ca selecția de acum să fie cea mai complexă din ultimii ani, explică Mihai Mitrică, directorul și selecționerul Animest.

Filmele, multe dintre ele premiate la festivaluri precum Annecy, Clermont-Ferrand, Toronto și Cannes concurează pentru Trofeul Animest, care îi asigură câștigătorului un loc pe lista candidaților eligibili la Oscarul pentru cel mai bun scurtmetraj de animație. În paralel, 31 de animații provenite de la facultăți de film din toată lumea concurează în cadrul Competiției de Film Studențesc. Spectatorii din întreaga țară sunt invitați să își voteze favoritul, câștigătorului urmând să-i fie înmânat Premiul Publicului.

Filmele din competiția principală explorează subiecte precum conexiunile de familie, relația oamenilor cu animalele, povești din zonele de conflict, călătorii spațiale, memoria și imaginația, în timp ce selecția competiției studențești prezintă materializări inedite ale realităților urbane, prin apariția unor personaje fantastice sau prin abordări neconvenționale ale corpului uman.

Post a Comment